Nadal 3 óra 21 perc alatt verte meg Dokovicot

A világranglistán második Rafael Nadal nyerte az amerikai nyílt teniszbajnokság férfiegyesdöntőjét hétfőn New Yorkban.

2013. 09. 10. 7:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hosszú labdamenetekkel és fantasztikus pontokkal tarkított, 3 óra 21 perces fináléban a mallorcai sztár 2010 után a második US Open-győzelmét és pályafutásának 13. Grand Slam-sikerét aratta. Az örökranglistán így már csak Roger Federer (17) és Pete Sampras (14) előzi meg.

A 27 éves játékos lehengerlően kezdte a döntőt, és 42 perc alatt szettelőnybe került. Egy esztendővel fiatalabb riválisa csak a második játszmában jutott először bréklabdához, egy 54 ütésből álló labdamenet végén elvette a spanyol adogatását, és kiegyenlítette a játszmaarányt. A harmadik felvonás elején Dokovic ismét lebrékelte egyre passzívabb ellenfelét, sőt labdája volt a 3:0-s vezetéshez, ám Nadal elképesztő magabiztossággal visszakapaszkodott, és övé lett a szett. A negyedik játszma már egyoldalúan alakult, a Nadal 21-ével szemben összesen 50 rontott ütést bemutató szerb egyre többet hibázott, és már csak egy játékot hozott össze.

A világranglistán első helyét megőrző Dokovic negyedszer vívott döntőt Flushing Meadowsban, de csak 2011-ben sikerült nyernie. Az idei 10. és pályafutása 60. tornagyőzelmét begyűjtő Nadal hamarosan leválthatja őt, ugyanis tavaly térdsérülés miatt hét hónapot kihagyott, és az év hátralévő időszakában már nincsenek „megvédendő” pontjai.

Nadal ebben az idényben 63 mérkőzéséből hatvanat nyert meg, Dokovic ellen pedig 22-15-re javította különmérlegét. Ez egyben a férfitenisz-történelem eddigi leghosszabb rivalizálása.

„Talán csak a stábom tudja, hogy mennyit jelent nekem ez a siker. Ez pályafutásom legérzelmesebb éve és győzelme is. De nyugalom, fogok én még veszíteni – mondta mosolyogva az utolsó labdamenet után könnyek közt a pályára rogyó Nadal. – Novak mindent kivett belőlem, nagyszerűen játszott, minden pontért megharcoltunk. Örülök, hogy megvan a 13. Grand Slamem, remélem, lesz alkalmam még többet nyerni, de a legfontosabb, hogy egészséges maradjak.”

„Rafa túl jó volt ma, és megérdemelte a győzelmet – ismerte el Dokovic. – Fantasztikus szezon van mögötte, a tenisztörténelem egyik legjobb szezonja.”

Eredmény:
Nadal (2.) – Dokovic (1.) 6:2, 3:6, 6:4, 6:1

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.