Niki Laudával végignézették saját balesetét

Niki Laudát is sokkolta az a jelenet, amelyben Ron Howard, a Hajsza a győzelemért című film rendezője a Forma–1-es pilóta szörnyű balesetét idézte fel. Az egykori osztrák világbajnok erről a produkció hétfői, londoni premierjén mesélt.

BuL
2013. 09. 03. 17:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit főváros Odeon filmszínháza előtt kiterített vörös szőnyegen Howard társaságában felvonultak a szeptember 12-től már a magyar mozikban is látható film főszereplői: a Laudát alakító Daniel Brühl, a riválisát, James Huntot játszó Chris Hemsworth, illetve a Hunt első feleségét megszemélyesítő Olivia Wilde.

Az 1400 meghívott vendég között érkezett – stílszerűen versenyautóval – a premierre Sergio Perez és Janson Button, a Forma–1 két mai sztárja – számolt be a bemutatóról a Sky News.

Niki Lauda elmondta: fogalma sem volt róla, hogyan zajlott le a baleset, amely miatt súlyos égési sérüléseket szenvedett az arcán, egészen addig, amíg meg nem nézte Howard filmjét, amely a Hunttal való óriási küzdelmét idézte fel az 1976-os Forma–1-es világbajnokságon.

Az osztrák pilóta alig néhány héttel azt követően szállt versenybe riválisa ellen, hogy 1976-ban a német nagydíjért folyó küzdelemben Ferrarijával balesetet szenvedett, és több mint egy percre bennragadt lángba borult versenyautójában.

„Benne voltam, úgyhogy azzal voltam elfoglalva, hogy túléljem” – idézte fel Lauda. Hozzátette: Howard filmje annyira valósághű lett, hogy őt is megrázták a kórházban játszódó jelenetek. „Tehát a film is egyfajta sokk volt számomra” – mondta.

„Érzelmi és fizikai párbaj volt, amelyben megpróbáltak felülkerekedni, beteljesíteni győzelem utáni sóvárgásukat. Mindezt még intenzívebbé tette, hogy a Forma–1-ben zajlott, egy olyan világban, amely veszélyes, látványos, filmszerű. Tehát annyira zsigeri, hogy arra gondoltam, ez fantasztikus kombináció” – mesélte az 1976-ban zajlott küzdelemről Howard.

Lauda arról is beszélt, hogy ma már meleg szívvel gondol nagy riválisára, aki 1993-ban szívroham következtében elhunyt. „Jó lenne, ha itt volna ma este, akkor ez lenne a legszebb napom” – mondta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.