Thomas Bach az új NOB-elnök

A német Thomas Bachot választotta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság új elnökévé a szervezet tagsága kedden Buenos Airesben.

BuL
2013. 09. 10. 15:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Thomas Bachot választotta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) új elnökévé a szervezet tagsága kedden Buenos Airesben. A német sportdiplomata a 12 év után távozó belga Jacques Rogge-ot követi a poszton, a megbízatása nyolc évre szól, s négy évvel meghosszabbítható. Ő a NOB történetének kilencedik, egyben első német elnöke.

A voksolás előtt legesélyesebbnek tartott eddig alelnök 59 éves Bach mellett még a Puerto Ricó-i Richard Carrion, a NOB pénzügyi bizottságának vezetője, Ng Ser Miang, Szingapúr korábbi Magyarországra akkreditált utazó nagykövete, a NOB egy másik alelnöke, Vu Csing-kuo, a NOB végrehajtó bizottságának tagja, a Nemzetközi Amatőr Ökölvívó-szövetség (AIBA) tajvani elnöke, Denis Oswald, a Nemzetközi Evezős Szövetség (FISA) első számú svájci vezetője, valamint az olimpiai és világbajnok rúdugró, harmincötszörös világcsúcstartó ukrán Szerhij Bubka, hazája olimpiai bizottságának elnöke, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) alelnöke pályázott a posztra.

A keddi szavazás során az első fordulóban Vu Csing-kuo esett ki, majd Bach már a második körben megkapta a voksok egyszerű többségét: ekkor a 93 szavazatból 47 kellett a sikerhez, s a német sportdiplomatára 49-en voksoltak. Carrion 29, Ng Ser Miang 6, Oswald 5, Bubka pedig 4 szavazatot gyűjtött. A végeredményt, a győztes kilétét Rogge ismertette a tagsággal.

Székfoglalójában Bach azt mondta: nagyon köszöni barátainak a támogatást.

„Ez a bizalom tagadhatatlan jele. Tudom, milyen nagy a NOB elnökének felelőssége. A legjobb tudásom szerint munkálkodom majd” – fogalmazott, hangsúlyozva: hogy az ajtaja, a füle és a szíve mindig, minden NOB-tag előtt nyitva lesz.

A keddi szavazás már a második körben eldőlt, azaz Bach már ekkor megkapta a voksok egyszerű többségét, az első fordulóban Vu Csing-kuo esett ki. A végeredményt, a győztes kilétét Rogge ismertette a tagsággal.

A franciául és angolul folyékonyan beszélő ügyvéd-üzletember, korábbi vívó Thomas Bach – akit régóta Rogge utódjának tartottak – az 1976-os montreali olimpián az aranyérmes tőrcsapat tagja volt. 1991 óta tagja a NOB-nak, vezeti hazája olimpiai bizottságát, utóbbi tisztségéről szeptember 17-én lemond.

1894–1896 Demetriusz Vikelasz (görög)
1896–1925 Pierre de Coubertin (francia)
1925–1942 Henri de Baillet-Latour (belga)
1942–1952 Sigfrid Edström (svéd)
1952–1972 Avery Brundage (amerikai)
1972–1980 Michael Killanin (ír)
1980–2001 Juan Antonio Samaranch (spanyol)
2001–2013 Jacques Rogge (belga)

Szabó Bence MOB-főtitkár

„Jól jártunk a NOB új elnökével, Thomas Bachhal. Borkai Zsolt elnök úr nyáron, mintegy másfél hónappal ezelőtt járt nála, akkor átbeszélték a magyar-német sportkapcsolatokat is. Jól ismerem a NOB új vezetőjét, ő is vívó olimpiai bajnok. Magyarország számára is kedvező, hogy ismét európai elnöke van a NOB-nak. Összegzésként elmondhatom, Magyarország szempontjából igen kedvező döntések, választások születtek a NOB 125. ülésén, Buenos Airesben, mind a 2020-as olimpiai helyszín és a birkózás programban maradása, mind pedig a NOB új elnökének személye tekintetében.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.