Vettel végzett az élen

A Red Bull német pilótája rajt-cél győzelmet aratva nyerte meg a vasárnapi Forma–1-es olasz nagydíjat Monzában.

WA
2013. 09. 08. 13:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sorozatban három vb-címet nyert 26 éves versenyző mögött legfőbb riválisa, a spanyol Fernando Alonso (Ferrari) ért célba a második helyen, míg a dobogó legalsó fokára az év végén a Formula–1-ből visszavonuló Mark Webber, a Red Bull ausztrál pilótája állhatott fel.

Vettel a szezon utolsó európai GP-jén aratott sikerével – amely pályafutása 32., idei hatodik futamgyőzelme volt – 53 pontra növelte előnyét a vb-pontversenyben Alonsóval szemben.

A rajtot – felhős, hűvös időben, de száraz pályán – Vettel, Webber, Felipe Massa (Ferrari) és Alonso is remekül kapta el, a német címvédő megőrizte az első helyet, Massa azonban megelőzte Webbert, Alonso pedig a harmadik helyről startoló Nico Hülkenberget (Sauber). Az első kör végén így Vettel, Massa, Webber, Alonso, Hülkenberg volt az első öt sorrendje.

Alonso a harmadik kör elején elment Webber mellett, majd a nyolcadik kör kezdetén Massát is lehagyta, s igyekezett üldözőbe venni az élen álló Vettelt. A különbség kettejük között azonban nem csökkent, nagyjából hat másodperc volt hosszú körökön keresztül.

Az élmezőnyben a 23. körig nem történt változás, ekkor Vettelt és Webbert is kihívta kerékcserére a Red Bull, egy körrel később Massa is kint járt a boxban, s Webber mögé ért vissza a pályára. Alonso autóján a 27. kör végén cseréltek kerekeket, a kétszeres vb-győztes spanyol Vettel mögé, a második helyre sorolt vissza a mezőnybe. A 30. körben Vettel, Alonso, Webber, Massa, Hülkenberg volt az első öt sorrendje.

A leintésig az élmezőnyben már nem történt változás, a középmezőnyben azonban több csata is folyt a pontszerző helyekért. A harmadik helyről startoló Hülkenberg remek versenyzéssel az ötödik pozícióban ért célba a gyengélkedő Sauberrel, így saját maga és csapata idei legjobb eredményét érte el.

Az idényből még hét futam van hátra, a következő GP-t két hét múlva, Szingapúrban rendezik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.