Zárt kapu fenyeget a román–magyar miatt

A bukaresti vb-selejtezőn időről időre felharsanó rigmusok miatt komoly lépésre szánhatja el magát a FIFA.

GB
2013. 09. 12. 11:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A portál hivatalos forrásokra hivatkozva azt írta: az eljárás elindítását maga a FIFA kezdeményezte azt követően, hogy az összecsapásra kiküldött megfigyelő, az angol Mike Foster azt írta a jelentésébe: „a román szurkolók idegengyűlölő tartalmú jelszavakhoz folyamodtak” és „a lelátón összeverekedett két (román) rivális galeri”.

Amint a Maszol.ro élő közvetítéséből is kiderült, a bukaresti Nemzeti Arénában helyet foglaló több mint 41 ezer szurkoló visszatérő rigmusként azt követelte a magyaroktól, hogy hagyják el az országot. Ezt a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat is jelezte a FIFA-nak.

Románia komoly büntetésre számíthat, és a Ziare.com szerint az sem elképzelhetetlen, hogy zárt kapuk mögött kell lejátszania az utolsó hazai vb-selejtezős mérkőzését Észtország ellen, ugyanis a Hollandia elleni összecsapáson kifüggesztett magyarellenes molinóért már 20 ezer svájci frankot volt kénytelen befizetni a FIFA kasszájába.

A román szurkolók magyarellenes megnyilvánulásai nem most kezdődtek. Idén március 18-án a kolozsvári CFR és a bukaresti Rapid román bajnoki mérkőzésén a bukaresti csapat szurkolói magyar zászlót égettek a nézőtéren.

Románia a bukaresti selejtezőn 3–0-ra verte a magyar csapatot. A meccsről készített összefoglalót itt olvashatja.

Ismert, március 22-én a magyar–román világbajnoki selejtezőt – amely 2–2-es döntetlennel zárult – zárt kapuk mögött rendezték meg a Puskás Ferenc Stadionban. A FIFA az Izrael elleni, augusztusi barátságos mérkőzésen történt rasszista megnyilvánulások miatt marasztalta el a magyar szövetséget.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.