Egervári elmondta, kivel helyettesíti Szalait

A döntetlen is óriási siker, a magyar labdarúgó-válogatottnak most mégis kevés – mondta Egervári Sándor.

Novák Miklós (Amszterdam)
2013. 10. 10. 18:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyértelmű a helyzet: ha nyer a magyar válogatott Amszterdamban, akkor versenyben marad, sőt készülhet a pótselejtezőre, ha nem, akkor marad a 2016-os Európa-bajnokság... Megkockáztatjuk, ez utóbbi esetben már nem Egervári Sándorral az élen. A szövetségi kapitány az esti sajtótájékoztatón tőle szokatlan nyíltsággal beszélt az „élet vagy halál” fontosságú mérkőzésről.

A holland válogatott otthonában a döntetlen óriási siker, de számunkra most mégsem lenne az. Rutinos korban lévő edző vagyok, aki a kinevezés pillanatában is már tisztában volt azzal, hogy sokszor idő előtt szakítanak a trénerekkel. Én magam ennek a lehetőségével foglalkozom a legkevésbé. Nem az a lényeges, hogy az én időm mikor telik le, hanem az, hogyan tudom felkészíteni a csapatomat – jegyezte meg Egervári Sándor.

Természetesen a legtöbb kérdés arra irányult, mégis hogyan, milyen taktikával lephetjük meg a hollandokat. A kapitány ezekre így felelt:

– Magam is nagy várakozással tekintek az elé, mit tudunk megvalósítani a terveinkből a világ egyik legjobb csapata ellen. Tisztában vagyunk a két válogatott, a két futballkultúra közötti különbséggel, miként azzal is, hogy a holland csapat második és harmadik sorába tartozó játékosok is kiválóak. Éppen ezért elsősorban a saját játékunkra igyekszünk összpontosítani. Egyénileg nyilván jobbak a hollandok, ám a futball kiszámíthatatlansága, a csapatjátékban lévő harmónia olykor felboríthatja az esélyeket. Nem mondunk le arról, hogy meglepetést okozzunk.

A kapitánynak felvetettem, hogy bár ő sem lehet büszke a hollandok elleni mérlegre – sorrendben 4-0-s, 5-3-s és 4-1-es vereség –, de éppen az itt, Amszterdamban játszott 5-3 alkalmával álltunk a legközelebb az általa is említett meglepetéshez. A két és fél évvel ezelőtti meccshez képest milyennek látja a két csapat állapotát? – kérdeztem tőle.

– Az volt a magyar válogatott egyik legjobb teljesítménye az elmúlt három évben, s akkor sem sikerült legyőzni a hollandokat. Az esélyeink nem lettek nagyobbak, de szeretnénk a szervezettségünkön javítani, különösen a hátsó alakzatban – válaszolta.

Egervári Sándor a kezdőcsapat összeállítását ugyan nem fedte fel el, de azt elárulta, hogy Korcsmár Zsolt – aki mellette részt vett a sajtótájékoztatón –, valamint a beteg Szalai Ádám helyetteseként az éppen Hollandiában, a Rodában futballozó Németh Krisztián játszani fog. Utóbbi számára dupla lehetőség a mai mérkőzés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.