A FIFA bevezeti a biológiai útlevelet

Be nem jelentett ellenőrzések során vér- és vizelettesztet készítenek a világ legjobb focistáinak.

WL
2013. 11. 14. 20:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) johannesburgi világkongresszusán elhangzott, ennek jegyében múlt héten a Bajnokok Ligája-győztes Bayern München edzőközpontjában jártak az ellenőrök, s két óra leforgása alatt a bajor sztárklub valamennyi játékosa vér- és vizeletmintát szolgáltatott.

Jiri Dvorak, a FIFA orvosi bizottságának vezetője arról is beszélt, dolgoznak a logisztikai megoldáson, hogy a jövő évi vb-n levett doppingteszteket minél gyorsabban ellenőrizni tudják. A problémát az okozza, hogy a torna idején nem lesz WADA által akkreditált doppinglabor Brazíliában, így a mintákat Lausanne-ba kell majd szállítani, s ott fogják megvizsgálni.

Az is kiderült, hogy a FIFA egymillió dollárt szán a biológiai útlevél bevezetésére, amelyet a világ 600-700 játékosánál készítenek el. Ezzel nyomon lehet követni, ha egy sportoló szervezetében valamilyen fokú változás tapasztalható, ami doppingolásra utalhat. Dvorak arról nem nyilatkozott, hogy a vb-n levett tesztek Svájcba szállítása mennyi pénzbe kerül majd.

Dvorak szerint nem a Bayern volt az első klub, amelynek teljes kerete átesett az ellenőrzésen, korábban ugyanez történt a spanyol Barcelona, az angol Chelsea, a mexikói Monterrey és a brazil Santos esetében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.