Amerikai álom kapujában a magyar Topflyers

A Topflyers hosszú utat járt be, hogy megvalósítsa álmát és kijusson a cheerleaderek Mekkájába, a vébére.

Bárány Krisztián
2013. 11. 17. 13:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Topflyers alapítói pontosan négy évvel ezelőtt tartották meg az első edzésüket, Péter gyorsan hozzá is teszi, természetesen azzal az álomképpel, hogy egyszer világbajnokok lesznek. Egy itthon szinte alig ismert sportág alapjait letenni másképp nem is lehetett volna. Ők hit és csapatszellem nélkül bele sem kezdtek volna az építkezésbe.

Cserép Péter szerint ez az amerikai gyökerű sport sokkal többről szól, mint a látványról, a cheerleading alapja a bizalom és a csapatban való gondolkodás. A show valójában egy igazi sportág, amelyre azonban itthon még gyakran csak legyintenek egyet, de a Topflyers alapítói szeretnék elérni, hogy itthon is elismerjék a sportágat.

„A cheerleadinget bárki elkezdheti: itt együtt tud edzeni az alacsony, a magas, a vékony, a telt, a fiú, a lány és a legjobb az egészben, hogy együtt hozzák ki egymásból a legjobbat. A több kategória teret ad mindenkinek, hogy elérjék a maximumot, akár egyénileg, párosban vagy kiscsapatban (4-5 fő), akár nagycsapatban is (8-25, Amerikában 36 főig). Továbbá a cheerleading tánc ága, azaz a Cheer Dance is széles skálát tud nyújtani a kibontakozásra” – magyarázza Cserép Péter.

2011-ben, mikor hivatalosan is megalapították a sportegyesületet, elindultak az ECU Európa Bajnokság belépő (Level 5) kategóriájában. A bátorságot siker koronázta, kezdőként egyből a dobogó legfelső fokára állhattak. Péter szerint ekkor vérszemet kaptak, hogy a jövő évi verseny még jobban sikerüljön. Mégis számos buktatót kellett megjárniuk ahhoz, hogy a mai szintet elérhessék.

„Nagyban cserélődött a csapat, olykor könnyes búcsúkkal, de eddig mindenki kivétel nélkül széles mosollyal jön egyszer-egyszer vissza, vagy csak ír egy kedves buzdító levelet az egyesületnek. Szerencsére mindig megvan a kemény mag, akik vonzzák a többieket” – meséli Péter. 

A csapatépítés mellett a Topflyers vezetőinek akad bőven munkájuk. Több csapattal közösen megalapították a magyar szövetséget, most pedig a nemzeti válogatottat szeretnék létrehozni. Mégis, a Topflyers vezetőinek talán az egyik legfontosabb feladata, hogy a világ elismert szakmai szervezeteivel ápolják a jó viszonyt.

„Az USA-ban, ahova teljesen ismeretlenként toppantunk be, olyan barátsággal fogadtak bennünket és oly mértékben osztották meg tudásukat, tapasztalataikat, mintha ezer éve barátok lettünk volna. Ez óriási biztatást jelentett számunkra. A nemzetközi és az európai szövetség vezetőitől is folyamatos visszajelzéseket, megerősítéseket kapunk a munkánk minőségéről és helyes irányáról. A „cheerleading-társadalom”, az edzők és sportolók, mind elismerik eredményeinket és a sportban eddig megszerzett és folyamatosan bővítés alatt álló tudásunkat. Természetesen, ahogy Amerikában és a nemzetközi vezetésnél hozzánk viszonyultak, ugyanezt a pozitív és segítőkész hozzáállást próbáljuk mutatni és tanítani a többi egyesületnek is itthon és külföldön is” – vélekedik Cserép Péter.

Ezt a felfogást viszik magukkal mindenhová, így két hét múlva Romániába is, ahol a sportág első lépéseit igyekeznek majd segíteni, támogatni. Itt már úgy állhatnak a sportág kedvelői elé, mint világbajnoki résztvevők. A 2013-as Európa Bajnokságon néhány héttel ezelőtt ugyanis az egyik formációjuk, az All Girl Group kategóriában második helyezést szerzett, amivel kvalifikálták magukat a cheerleaderek Mekkájába, a Los Angeles-i világbajnokságra.


„A párizsi EB számunkra egy erőfelmérést jelentett, hogy hol tartunk jelen pillanatban a nagy nemzetközi mezőnyben. Természetesen győzni mentünk ki, egy amerikai edző segítségével a tavalyi dobogósok videói alapján állítottuk össze a lányok gyakorlatát. Ennek a négyesnek sikerült maguk mögé utasítania a cseh, a belga és a norvég egységet, a németek viszont a versenytalajon jobbnak bizonyultak. A tanítványaink nagyon lelkesek és készek, hogy megmutassák magukat a világnak, de támogatók nélkül ez sajnos kivitelezhetetlen” – véli Cserép Péter. 

A vezetőedző elmondta, egyelőre a marketingre kevesebb energiát fordítottak, az első az volt, hogy a versenyeken jól szerepeljenek. Az eredményeik tükrében remélik, hogy melléjük állnak majd a szponzorok és kiutazhatnak a világbajnokságra is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.