Az űrben flangáltak az olimpiai fáklyával

Két orosz kozmonauta szombaton űrsétát végzett a 2014-es szocsi téli olimpia fáklyájával.

BuL
2013. 11. 09. 21:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olimpiai fáklya már járt a kozmoszban, az Atlantis amerikai űrrepülőgépen, 1996-ban, az atlantai nyári olimpiai játékok előtt, de a történelem során most vitték ki először a nyílt világűrbe.

Oleg Kotov és Szergej Rjazanszkij mintegy 400 kilométeres magasságban lépett ki a világűrbe a Földön két kilogrammot nyomó fáklyával, amelyet azonban nem gyújtottak meg. Az űrállomáson biztonsági okokból, kint a kozmoszban pedig az oxigén hiánya miatt nem éghetett. A két kozmonauta az űrséta során többször is átadta egymásnak a fáklyát, mintegy az űrben is elvégezve vele a váltófutást. A fáklya végét egy különleges kábelhez rögzítették, nehogy véletlenül is tovalebegjen.

A szocsi olimpiáé lesz a legek váltófutása, a fáklyát 65 ezer kilométeres útján elviszik még egyebek között a szibériai Bajkál-tó mélyére és a Kaukázus legmagasabb csúcsára, az Elbruszra. A világ legnagyobb, atommeghajtású jégtörő hajóján már megjárta az Északi-sarkot is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.