Carlsen újra nyert, gyakorlatilag ő az új király

Carlsen megnyerte az Anand elleni sakkvilágbajnoki döntő 9. partiját, fél pontra van a végső győzelemtől.

2013. 11. 21. 14:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 22 éves norvég kihívó, Magnus Carlsen megnyerte a címvédő indiai Viswanathan Anand elleni sakk-vb-döntő kilencedik játszmáját, így összesítésben már 6-3-ra vezet. A hátra lévő három játszmában elegendő fél pontot gyűjtenie ahhoz, hogy ő legyen a sakkozás történetének tizenhatodik világbajnoka. Anand lelkiállapota alapján holnap egy villámremi után következhet a beavatási ceremónia.

Anand a kilencedik partiban világossal szokatlan változatot (4. f3) választott a Nimzoindiai védelemben, nyilván ismeretlen ösvényre kívánta terelni a küzdelmet. Ám Carlsen nem jött zavarba, a világbajnok királyszárnyi előrenyomulását a vezérszárnyon ellensúlyozta védett szabadgyalog képzésével. Az indiai világbajnok hosszasan, majdnem egy órán át gondolkodott, mielőtt rászánta magát a támadás indításra. Ám egy tempó hiányzott, sötét bevitte gyalogját, s második vezérével könnyedén széttépte a matthálót. Anand, aki az utolsó lépések előtt már nagyon idegesen dörzsölte kezével az arcát, morzsolta a haját, egyből feladta a reménytelen állást.

A parti után Anand továbbra is zavarodottan azt magyarázta, hogy nem látta ellenfele utolsó lépését (28...Ve1), de ez nyilván csak arra volt jó, hogy ne kelljen a közeledő végső kudarcról, trónfosztásáról beszélni.

„Kemény küzdelem volt, mert a páros mérkőzés során először fenyegetett matt-támadás. Igyekezem ellenjátékot találni, örülök, hogy sikerült” – mondta Carlsen. Majd amikor az egyik érdeklődő azzal fordult hozzá, Nigel Short (kiváló nagymester, egykori világbajnokjelölt) azt posztolta ki a Twitterre, új korszak kezdődött a sakkozásban, szíve szerint helyeselt volna, de csak ennyit fűzött hozzá: „Legyünk korrektek.”

Legyünk. Pénteken lesz a tizedik játszma, Carlsennek világossal fél pont is elég. S ha netán kikapna, az utolsó két összecsapáson ugyanez a helyzet. Valóban új korszak kezdődött.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.