Csatáry-botrány: magyarázkodnak a szurkolók

Hajléktalan, elvonóra járó szurkolótársuknak akartak üzenni – állítják a békéscsabai klub drukkerei.

MNO
2013. 11. 18. 14:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szövetség hétfői közleményében jelzi: az MKSZ – csakúgy, mint minden jóérzésű ember – szégyenkezve és döbbenten áll a történtek előtt, és a leghatározottabban elutasít minden rasszista, kirekesztő magatartást, amelynek nincs helye a civilizált világban. „Kézilabda-mérkőzéseken eddig sem volt szokás semmiféle gyalázatos viselkedés, és ígérhetem, hogy ezután sem lesz!” – kommentálta a történteket Vetési Iván, a szövetség elnöke, aki egyúttal hangsúlyozta: „Már utasítottam az illetékes bizottságok vezetőit, hogy alaposan, ugyanakkor a lehető legrövidebb időn belül vizsgálják ki, mi is történt pontosan Békéscsabán, és kik a felelősök. A vizsgálat eredményét természetesen azonnal nyilvánosságra hozzuk.”

Fülöp Csaba, a békéscsabai klub gazdasági vezetője a Beol.hu oldalnak elmondta: a szurkolók még a találkozó előtt jelezték, hogy molinókat helyeznek ki. „A második félidő közepén én láttam, hogy megjelent az említett molinó a nézőtéren, és azonnal hívtam a biztonságiak vezetőjét, hogy intézkedjenek a levételéről, akik azonnal léptek, és elvették a molinót a drukkerektől” – tette hozzá. Az internetes lapnak a szurkolók elmondták: ők a békéscsabai Előre régi szurkolójának, Csatáry Lászlónak, becenevén Csutaknak üzentek, aki jelenleg hajléktalan, így nem tud kijárni a meccsekre, de mindig szorít a lila-fehéreknek. Csutak most alkoholelvonóra készül, és azért üzentek neki a szurkolók a felirattal, hogy ebben az elhatározásában morálisan segítsék, támogassák. Hozzátették: a békéscsabai szurkolók és a klub is elhatárolódik a háborús bűnös Csatáry Lászlótól.

Hasonló eset történt augusztus 17-én az FTC–MTK labdarúgó bajnokin, ahol a ferencvárosi drukkerek egy csoportja „In memoriam Csatáry László” feliratot feszített ki a lelátón. Az MLSZ ezért 800 ezer forintra büntette meg az FTC-t. A Magyarországon és Szlovákiában is háborús bűntettekkel vádolt Csatáry László életének 99. évében, augusztus 10-én hunyt el. A Budapesti Nyomozó Ügyészség vádirata szerint 1944-ben szándékosan segítette a Kassáról koncentrációs táborokba deportált zsidók megkínzását és törvénytelen kivégzését. A kassai kerületi bíróság idén márciusban életfogytig tartó szabadságvesztésre változtatta a szlovákiai város népbírósága által 1948-ban Csatáry László ellen hozott halálos ítéletet; haláláig a bíróság azt vizsgálta, melyik országban kell letöltenie büntetését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.