Hamis sztereotípiák a topligákról

Nem a Serie A a leggólszegényebb, a Real Madrid csatárai futnak legtöbbször lesre – egy kis csemege a bajnoki szünetben.

Ch. Gáll András
2013. 11. 18. 15:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A barcelonai Sport huszonöt kuriózumot gyűjtött össze a négy európai csúcsligából: a Premier League-ből, a Primera Divisiónból, a Bundesligából és a Serie A-ból. Lássuk:

1. A Premier League-ben a legalacsonyabb a gólátlag (2,42 meccsenként), a legmagasabb a Bundesligában (3,01).
2. Még ha hihetetlennek is tűnik, a Primera División gólátlaga alacsonyabb a Serie A hasonló mutatójánál. Azaz a catenaccio már a múlté.
3. Az olasz bajnokságban minden negyedik meccs döntetlen. Sehol sem ennyire gyakori a remi.
4. A Premier League-ben fordult elő eddig a legtöbb gól nélküli döntetlen, szám szerint tizenhárom. A legkevesebb a Bundesligában, mindössze kettő.
5. Csak a Barca, a Bayern és a Roma nem kapott még ki ebben a bajnokságban.
6. A Nürnberg az egyetlen, amely még nem ismeri a győzelem ízét.
7. A legjobb gólátlaga a Barcelonának van, meccsenként 2,92-ot szereztek a katalánok.
8. A másik véglet a Crystal Palace, a londoniak – valaha Király Gábor is itt védett – 0,54-os átlaggal szerénykednek, csak minden második meccsen rúgnak egyet.
9. A Roma védelme (De Sanctis – Maicon, Leandro Castán, Balzaretti, Benatia) szinte áthatolhatatlan: eddig tizenkét fordulóban összesen három gólt kaptak a Farkasok.
10. A Sassuolo kapja a legtöbb gólt: fordulónként 2,4-et.
11. Cristiano Ronaldo (Real Madrid) a csúcsligák gólkirálya (eddig): 16 gólnál tart, Diego Costa (Atlético Madrid) 13-nál, Giuseppe Rossi (Fiorentina) 11-nél.
12. Csak a Premier League-ben egyezik meg a pillanatnyi gól- és asszisztkirály személye: Sergio „Kun” Agüero a neve, nyolc gól és négy gólpassz áll a neve mellett. A góllövőlista tetején holtversenyben áll a két liverpoolival, Daniel Sturridge-dzsal és Luis Suárezzel.
13. A Barcelona, az Atlético Madrid, a Hellas Verona, a Manchester City, a Dortmund és a Bayern eddig valamennyi hazai mérkőzését megnyerte.
14. A Celta Vigo, a Nürnberg, az Eintracht Frankfurt és a Fribourg a leggyengébb házigazda.  Ez a négy csapat még nem nyert otthon.
15. Hazai pályán a Barca és a Roma a legeredményesebb. Eddig még valamennyi meccsüket megnyerték otthonukban, kivéve egy-egy döntetlent.
16. A Crystal Palace, a Catania és a Hannover 96 – Huszti Szabolcs csapata – még nem szerzett pontot idegenben.
17. A Barelona játékosai eddig 31 gólpasszt adtak, ennél többet senki sem.
18. Cesc Fabregas a gólpasszkirály nyolc assziszttal.
19. A Juventus 370 perce nem kapott gólt. Gianluigi Buffon az a kapus, akinek a legrégebben rúgtak gólt. Az illető Giuseppe Rossi, a Fiorentina csatára, és még október 20-án volt eredményes.
20. A Dortmund játékosai lőnek a legtöbbször kapura (amikor el is találja a kaput a labda), meccsenként 9,25 alkalommal. A Primera Divisiónban a Real Madrid a listavezető 8,75-os átlaggal.
21. A Roma kilenc meccsen őrizte meg kapuját a góltól, ezzel listavezető a topligák között. A Barca hétszer nem kapott gólt, ezzel a második.
22. A Hannover 96 játékosai követik el a legtöbb szabálytalanságot: Husztiék faultátlaga 19,3 meccsenként. Spanyolországban ez a kétes dicsőség az Espanyolé 17,5-del.
23. Az Elche játékosai kapják a legtöbb sárga lapot, mérkőzésenként 3,69-ot.
24. A Real Madrid játékosai futnak lesre legtöbbször, meccsenként majdnem ötször.
25. A spanyol bajnokságban mutatják fel leggyakrabban a sárga lapot, átlagban 5,4-szer meccsenként.  A legkevesebbszer Angliában, átlagban 3,2-szer.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.