„Hihetetlen kárt” okozhat a katari világbajnokság?

Keményen kritizálta a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséget Bert van Marwijk.

WL
2013. 11. 26. 17:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A világbajnokságot olyan országban kell rendezni, amelyiknek van futballkultúrája” – jelentette ki a 61 éves tréner, akinek vezetésével a 2010-es vb-n Hollandia döntőt játszott. A Hamburg jelenlegi vezetőedzője szerint hatalmas hiba volt a FIFA-döntése, amely „hihetetlen kárt” okozhat.

A labdarúgótorna időpontja szinte folyamatosan napirenden van, amióta kijelölték a helyszínt. Sok szakember, játékos és orvos adott hangot véleményének, miszerint nem lenne helyes nyáron rendezni a vb-t, mert Katarban akkor a hőmérséklet meghaladhatja a 40 Celsius-fokot is. A novemberi vagy decemberi rendezés ellen viszont már több európai – köztük az angol – topliga is tiltakozott, mivel ebben az esetben hosszabb időre félbeszakadna a bajnokságuk. A FIFA mozgásterét szűkíti, hogy februárban pedig téli olimpiát rendeznek.

Katar legutóbb azért került a bírálatok kereszttüzébe, mert kiderült, hogy – többek között – a stadionok építésénél foglalkoztatott külföldi munkások embertelen körülmények között dolgoznak, s több haláleset is történt emiatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.