Hosszú Katinka: ha vasárnap, akkor három arany

Három aranyéremmel és 4500 dollárral gazdagodott Hosszú Katinka vasárnap a tokiói vk-versenyen.

BuL
2013. 11. 10. 12:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Vasas világ- és Európa-bajnoknője, az év úszónőjének jelölt Hosszú a 25 méteres medencébe kiírt pénzdíjas viadal befejező napján – a verseny honlapjának tanúsága szerint – először 400 m vegyesen győzött 4:25.97 perccel, az ezüstérmesnél csaknem egy másodperccel hamarabb érkezve a célba. Ezután „pihent” egyet 100 m háton (57,33 mp, 4. hely), hogy a 200 m pillangó döntőjében már újfent szárnyaljon és nyerjen 2:04.03 perces remek teljesítménnyel. Jó félórával később a 100 méteres vegyesúszásban parádézott, igaz, itt nem egyedül, mivel a normál, vagyis 50 méteres medencében 200 m vegyesen olimpiai és világbajnoki ezüstérmes Alicia Coutts hajszálra ugyanolyan idővel, 57.53 másodperc alatt tudta le a távot, így itt Hosszú az ausztrállal holtversenyben lett első. A szám rövidpályás világcsúcsát 57.45-tel tartja a magyar kiválóság.

Tetemes pontelőnyét tekintve az idei világkupa-sorozat összetett versenyét gyakorlatilag már megnyert, ezáltal a 100 ezer dolláros fődíjra is jogosult Hosszú a kétnapos vetélkedőt összességében öt első helyezéssel zárta.

A 200 m mellen olimpiai, világ- és Európa-bajnok Gyurta Dániel, aki fő számában szombaton magabiztosan diadalmaskodott, vasárnap a 100 méter mell döntőjében volt érdekelt, s itt második lett (57,37 mp), öccse, Gergely pedig bronzérmesként végzett 1500 m gyorson (14:39.06 p).

A tokiói verseny befejező számában világcsúcs született: az ausztrálok legjobb koedukált – két férfi és két nő alkotta – gyorsváltója tovább javítva a délelőtti selejtezőben elért 1:31.13-as rekordon 1:29.61 percre szállította le az eddigi legjobb eredményt.

A nyolc állomásos rövidpályás világkupasorozat a szerdai és csütörtöki versenyekkel Pekingben ér véget. Legutóbb Szingapúrban parádézott Hosszú Katinka.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.