Most kiderül, mennyit érnek az akadémiák

Az MLSZ egy belga céget kért fel a hazai futball utánpótlás-nevelő intézményeinek átvilágítására.

GB
2013. 11. 26. 15:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cég kedden, a Magyar Labdarúgó Szövetséggel (MLSZ) közösen tartott sajtótájékoztatón mutatkozott be. A 2004-ben alapított Double PASS a minőség- és teljesítménymenedzsmentre specializálódott, elsősorban utánpótláskorú sportolókat foglalkoztató egyesületeket, akadémiákat auditál, valamint segíti őket a tehetséggondozás hatékonyabbá tételében – áll az MLSZ honlapján.

Szabó Tamás, a felmérés projektmenedzsere elmondta, hasonló információszerzésre eddig nem volt példa Magyarországon, egyetlen sportágban sem. A Double PASS eredményeitől azt várják, hogy azok segítségével egy hatékony akadémiai modell felállítására tehetnek javaslatot, korszerűbb rendszert hozhatnak létre.

A Mezey György helyére kinevezett Szalai László szemrebbenés nélkül buktatott meg korábbi neves labdarúgókat a korábbi komolytalan Pro-kurzuson, és alaposan átformálná nem csupán a trénerek képzését, de a szakemberek szemléletmódját is. A vele készített interjúban a hazai edzőképzés vezetője beszél üvegszilánkos edzőpályákról, Szalai Ádám kifakadásáról, hazai kapitányjelöltről és arról is, hol „rontják el” a stoplist húzó fiataljainkat.

 

Szalai nem csak portálunknak mondta el igen kritikus véleményét. Kattintson ide!

Hozzátette: az MLSZ hosszú távú fejlesztési stratégiájának egyik alapvető része az utánpótlás-nevelés fejlesztése, ezért kézenfekvő volt az igény az elitképzés, az akadémiai rendszer átvilágítására, felmérésére. Az előzetes vizsgálatok végén világossá vált, hogy egy független auditáló szervezetet kell felkérni az objektív felmérés elvégzésére, és hosszas keresgélés után esett a választás a Belgiumban, Németországban és Angliában is kitűnő referenciákkal rendelkező cégre.

A felmérést követően a cég különböző szempontok szerint kiértékeli az akadémiákat, illetve segítséget nyújt a rendszer optimalizálásában. Az egyesületeknél történő látogatások során négy nap áll a Double PASS szakembereinek rendelkezésére ahhoz, hogy megismerjék – először elméletben, majd gyakorlatban is – az adott akadémia munkáját, a kapott információk alapján mintegy kétszáz szempont szerint értékelik ki a látottakat.

A belga partner februárra végez a 15 utánpótlásképző klub, illetve akadémia első felmérésével, de feladata ezzel nem ér véget, mivel hároméves ciklusban gondolkozik. Az akadémiák februárig tartó felmérése így csak az első lépcső a munkája során. Második lépésként segítséget nyújt az akadémiai menedzsment fejlesztésében, három év múlva pedig egy újabb átfogó vizsgálat ad visszacsatolást az elért eredményekről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.