Nem bír egymással a világ két legjobb sakkozója

A második parti is döntetlennel zárult a sakk-vb-döntőn a címvédő indiai Anand és a norvég Carlsen között.

BuL
2013. 11. 10. 14:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap Anand játszott világossal, a felek – a viadal honlapja szerint – a 25. lépés után állapodtak meg a remiben.

A maximum 12 partisra tervezett párharc során két-két forduló után egy-egy pihenőnap következik, az utolsó mérkőzést a tervek szerint november 26-án játsszák. Amennyiben addig egyik fél sem éri el a 6,5 pontot, azaz döntetlen az állás, négy rövidebb játékidejű, úgynevezett rapid összecsapásból álló rájátszás következik.

A világranglista-vezető, 22 éves Carlsen az áprilisi világbajnok-jelölti torna megnyerésével vívta ki a lehetőséget, hogy megküzdjön a nála 21 esztendővel idősebb Ananddal, akinek segítői csapatában Lékó Péter magyar nagymester is ott lesz.

A Madrászi Tigrisnek is becézett, hazájában nemzeti hősként tisztelt Anand 2007 óta őrzi a sakkvilágbajnoki címet, a nemzetközi szövetség, a FIDE világranglistáját azonban közel négy éve Carlsen vezeti. A norvég játékos idén februárban elérte a 2872 élő pontot, ez rekord a sportág történetében.

A sakkvilágbajnoki páros mérkőzés összdíjazása 1,85 millió euró (körülbelül 550 millió forint), ebből a győztes 1,1 milliót (326,5 millió forint) vihet haza.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.