Olimpiai bajnokokat tarthat rettegésben a NOB

Akár korábbi olimpiai bajnokok is reszkethetnek.

BuL
2013. 11. 19. 14:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) újra ellenőrizteti a korábbi játékokon vett, s később lefagyasztott vizeletmintákat, mivel egy új, az eddigieknél hatékonyabb tesztelési eljárást fejlesztettek ki a szakemberek.

A NOB azután döntött erről, hogy a kölni és a moszkvai doppinglaboratóriumokban az új eljárással több száz pozitív esetet derítettek fel. A tesztelési módszerrel a sztanozolol és a turinabol nevű anabolikus szteroidok nyomait lehet kimutatni.

„Ez az eset is jelzi, hogy szükség van a régi minták újratesztelésére” – mondta Arne Ljungqvist, a NOB egészségügyi bizottságának vezetője.

A módszerről a moszkvai labor vezetője beszélt, s azt emelte ki elsősorban, hogy sokkal hatékonyabb, mint a korábbi eljárások.

„Már száz olyan vizeletminta tesztelése hozott pozitív eredményt, amely korábban tisztának bizonyult” – mondta Grigorij Rodcsenko.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.