Vettel győzelmével Schumacher újabb rekordját döntötte meg

Két rekordot is beállított győzelmével Sebastian Vettel a Formula 1-es szezonzáró brazil nagydíjon.

VZ
2013. 11. 24. 18:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vettel mögött csapattársa, a karrierje utolsó F1-es futamát teljesítő ausztrál Mark Webber végzett a második, Fernando Alonso, a Ferrari kétszeres vb-győztes pilótája pedig a harmadik helyen.

Vettel sorozatban kilencedik futamgyőzelmét aratta, ilyenre legutóbb hatvan évvel ezelőtt volt példa, a kétszeres vb-győztes olasz Alberto Ascari volt rá képes, aki az 1952-es idény végén és az 1953-as elején ért célba elsőként kilencszer. Vettel nek ez volt pályafutása 39., szezonbeli 13. GP-diadala, ez utóbbival beállította honfitársa, a hétszeres világbajnok Michael Schumacher 2004-es csúcsát. A zsinórban kilencedik futamgyőzelem azt is jelenti, hogy megdöntötte Schumacher nyolcas szériáját, amelyet egy héttel korábban még csak beállított.

A rajtnál Nico Rosberg (Mercedes) elment Vettel mellett, de az első kör végén a négyszeres világbajnok visszaelőzte honfitársát, miközben Alonso is visszavágott az őt a start után megelőző Lewis Hamiltonnak (Mercedes). A második körben Vettel, Rosberg, Alonso, Hamilton, Webber, Felipe Massa (Ferrari) volt az első hat sorrendje. A negyedik körben Alonso megelőzte Rosberget, közben a francia Romain Grosjean (Lotus) – idén ritkán látott – motorhiba miatt kiesett. Webber a 7. körben lehagyta Rosberget, aki mellett négy körrel később csapattársa, Hamilton is elment. Webber a célegyenesben legyorsulta Alonsót a 13. körben, ezzel feljött a második helyre, hátránya 10 másodperc volt az élen álló Vettellel szemben.

A kerékcserék sorát Alonso és Hamilton kezdte meg a 22. körben, egy körrel később Rosberg, majd Webber járt a bokszban, s utóbbi cseréjét kicsit elrontották, így csak Alonso mögé, a harmadik helyre érkezett vissza a pályára. Vettel a 25. körben kapott új abroncsokat, s gond nélkül visszaállt az élre, közben Webber visszavette a második helyet Alonsótól. Féltávnál sorrendben Vettel, Webber, Alonso, Hamilton, Jenson Button (McLaren), Rosberg száguldott az első hat pozícióban.

Button a 44., Rosberg a 45., Vettel, Webber és Alonso a 48. körben járt másodszor a bokszban, közben Hamilton ütközött a finn Valtteri Bottasszal (Williams), s jobb hátsó defektet kapott, de el tudott gurulni a szerelőkhöz kerékcserére. A britet később a versenybíróság bokszutca-áthajtásos büntetéssel sújtotta az ütközés miatt.

Tíz körrel a leintés előtt Vettel, Webber, Alonso, Button, Rosberg, Sergio Pérez (McLaren) volt az első hat sorrendje, s ez a futam végéig már nem változott.

A Formula 1-es autókat ezen a futamon hajtották utoljára V8-as motorok, jövőre V6-os turbós erőforrásokat használnak majd a sorozatban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.