Zéró tolerancia és kemény ellenőrzés Szocsi előtt

Minden eddiginél keményebb doppingellenőrzést ígér a NOB a februári szocsi téli játékokat megelőző időszakra.

WL
2013. 11. 21. 8:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Thomas Bach, a NOB szeptemberben megválasztott elnöke ezt a 2018-as pjongcsangi téli olimpia helyszínének meglátogatásakor mondta Szöulban.

A német sportdiplomata megerősítette azt a múlt heti bejelentését, miszerint közvetlenül a február 7-én kezdődő játékok előtt 1269 tesztet terveznek, ez 57 százalékkal több, mint a 2010-es vancouveri olimpiát megelőző időszakban. A vancouveri ellenőrzések száma 2149 volt, Szocsira vonatkoztatva ez 2453 lesz, ráadásul új, kifinomultabb módszerekkel.

„Az egyik oldalról hangsúlyozzuk a zéró tolerancia elvét, a másik oldalról pedig fel kell mutatnunk, hogy mit teszünk ennek érdekében. Ráadásul nemcsak a mennyiségre, hanem a minőségre is figyelünk az ellenőrzések elvégzésekor” – mondta Bach.

Szóba került, hogy újraelemzik a 2006-os torinói téli olimpián levett mintákat is. Ezzel kapcsolatban a NOB elnöke megjegyezte, ha az új módszerekkel találnak doppingszereket az akkori mintákban, akkor is a zéró tolerancia elvét alkalmazzák majd. Ez azt jelenti, hogy utólag is megfoszthatnak bárkit érmétől, törölhetik eredményét, és eltiltást szabhatnak ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.