Bölöni: Már nem jegyzik a magyar futballt Európában

Az erdélyi szakember szerint legalább nyolc év kell a hazai foci felemelkedéséhez. Persze csak akkor, ha minden a jó irányba halad.

WL
2013. 12. 13. 10:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bölöni László, a Sporting Lisszabon és a Standard Liege korábbi sikeredzője a Nemzeti Sportnak adott interjújában arról beszélt, miért nem vállalta el a magyar válogatott szövetségi kapitányi posztját. Az erdélyi szakember elmondta: az anyagiakig el sem jutottak a szövetséggel való egyeztetés során, ugyanis a magyar futball nehézségein, gondjain és annak megoldási lehetőségein nem tudtak túljutni a tárgyaló felek.

A jelenleg a katari al-Hornál dolgozó edző arra a felvetésre, hogy valóban egy percen múlt-e a magyar válogatott világbajnoki pótselejtezője, így reagált: „Ha a szakma mondja, akkor nagy hibának tartom. Nem szabad ennyire leegyszerűsíteni az otthoni futball gondjait, ennek a felületes megítélésnek bizony szerepe van abban, hogy sohasem jutunk A pontból el a B-be. Elnézést kérek, de kimondom, ezerkilencszáznyolcvanhattól nem jegyzik a magyar futballt Európában. Ez óriási időkiesés, és bizony ez a tény is a szakmát minősíti, vádolja.”

„Az utóbbi időben többet foglalkoztam a Magyarországról érkező hírekkel, és a problémák elemzésekor mélyebbre ástam magam. Edzőként szerzett tapasztalataimra alapozva próbáltam választ találni a megoldásért kiáltó kérdésekre, nem csupán egy feladatra kell figyelni, sok mindent kell eltörölni, megváltoztatni. Képletesen szólva nem egy szálból áll a csokor, hanem többől, ráadásul ez a csokor mind szúrós szamárkóróból áll.”

„Olyan intézkedéseket kell foganatosítani, olyan terveket kell megvalósítani, olyan határozatokat kell hozni és végrehajtani, amelyek szúrnak, mint az említett virág. Az elkerülhetetlen változások nem szülnének szimpátiát, sőt beletaposhatnak a szakma poros kényelmességébe, zavarhatnak embereket, neveket. Feltétlenül ellenfeleket állítana, de akkor is változásra van szükség” – fejtette ki a szakember.

Bölöni szerint a magyar válogatottnak nem elsősorban szövetségi kapitányra van szüksége, hanem egy olyan tekintélyes szakemberre, akinek hozzáértése segítene a problémák megoldásában. Úgy véli, nyolc évre lenne szükség a magyar foci felemelkedéséhez, persze csak abban az esetben, ha jó irányba haladnának a dolgok. Az erdélyi edző a klubfutball és az utánpótlás fontosságára hívta fel a figyelmet, véleménye szerint nagyobb teret kellene adni a fiatal tehetségeknek.

„Nyáron lejár a szerződésem Katarban, és ahogy mondani szokás, a futballban minden lehetséges” – zárta rövidre szavait, mikor arról kérdezték, fog-e ő egyszer Magyarországon dolgozni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.