Bonnie és Clyde új utakon – interjú Európa legjobb úszónőjével

Hosszú Katinka sajtóértekezleten találkozott az újságírókkal a LEN-díj elnyerése alkalmából.

Ch. Gáll András
2013. 12. 02. 15:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Először meglepődtem, hogy engem díjaznak, mert több világcsúcs is megdőlt – európaiak által – barcelonai világbajnokságon. Nagy megtiszteltetés, óriási motiváció, egyértelműen Rio a cél, arra koncentrálunk” – mondta Katinka. Egyéves száguldás volt ez az idény tavaly ősztől mostanáig.

„Hogy mi a különbség, mi volt más London előtt, s mi más most? Minden. Edzőt váltottam, hazaköltöztünk, sokkal többet versenyzem, most már 24 órában az úszásra koncentrálok, nem kell suliba járnom. Napi nyolc-kilenc óra edzés mellett nem is lenne rá időm és erőm. Versenyszituációkkal készülök fel a nagy versenyre – ami az olimpia.”

Kétféle „iskola” létezik egymás mellett az úszósportban. A hagyományos, és az, amit Katinka alakított ki edzőjével, egyben férjével, Shane Tusuppal. „Remélem, hogy ez egy új trend, amit én művelek. Így profi sportág lehet az úszásból, akárcsak az atlétika. Azt azért elmondanám, hogy istenigazából csak egy csúcsformát hozok egy idényben, idén ezt a barcelonai vb-re időzítettük. Év közben edzésből versenyzem, csak a sok utazás kavar be egy kicsit, de a verseny nem. Minél közelebb akarok kerülni a csúcsidőkhöz idény közben is.”

Katinka testalkata is átalakult a korábbihoz képest: „Korábbi edzőm nem foglalkozott a szárazföldi edzésekkel, mi Shane-nel erre is ráálltunk. Ez is az egyik lényege a változásnak, többet erősítünk.”

Shane Tusup is óriási dolognak tartja az európai szövetség elismerését: „Lehet ezt még fokozni, lehet ennél jobb idényt produkálni? Azon vagyunk. Ezt a LEN-díjat nagyon komoly díjnak tartom. Óriási bátorítás, ösztönző a jövőre nézve. Nagyon odafigyelek a szavazásokra, minden apróságnak nagy jelentőséget tulajdonítok, főleg, hogy ez nem is apróság! Óriási élmény, hogy ennek a folyamatnak – mármint Katinka sikersorozatának – részese lehetek. Elképesztő szezonnak vagyunk a végén, pedig eredetileg csak tesztévnek szántuk, ki akartuk próbálni, mire megyünk az új módszerrel. Igyekszünk megtartani, ami jó, és kihagyni azt, ami nem. Ezen az úton megyünk tovább. A rövid pályás Eb is roppant fontos, minden újabb éremnek nagyon örülünk.”

Shane már-már meghatódott... „Az a tény, hogy itt vagyok és beszélek önökkel, már annak a bizonyítéka, hogy működik ez a páros. Ezt semmiért nem cserélném el, a világ minden kincséért sem, amit most együtt csinálunk. Ez az együttműködés üzenet, jel arra, hogy érdemes dolgozni, és vissza lehet jönni a londoni csalódásból. Erőt merítettünk a londoni kudarcból.”

A felvetésre, hogy ők az úszósport Bonnie és Clyde-ja, mindketten elmosolyodtak, Katinka meg is jegyezte: „Mármint hogy mi is beseperjük a sok pénzt?!”

Katinkától megkérdeztük, mikor pihen, illetve pihen-e egyáltalán. „Én most pihenek. Most, a sajtótájékoztató alatt. Meg az Eb-t megelőző könnyebb edzéseken. Szívem szerint én már visszaállnék a kemény munkába, ma már csak három-négy órát edzek, ez nekem kevés. Úszás nélküli pihenőt semmiképpen nem tervezünk. Jó formában érzem magam... A világkupán fáradtan úsztam, az Eb-n kipihenten állok rajtkőre. A vegyes számokban egyéni csúcsokat szeretnék úszni, s tudjuk, hogy ez mit jelent.”

Tudjuk bizony. A sportág történetében Hosszú Katinka az első, aki mindhárom vegyes számban – 100, 200, 400 m – egyidejűleg tartja a világcsúcsot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.