Csank Moniz fizetését piszkálja, és nem érti az Adams-ügyet

A Ferencváros korábbi trénere úgy véli, a holland olykor eltaktikázta magát.

GB
2013. 12. 03. 12:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Moniz számomra roppant szimpatikus fickó, hiszen lentről indult, az utánpótlásban bizonyított először, szereti a játékosokat, láttam néhány kazettát az edzésmódszereiről, láttam salzburgi meccseit” – nyilatkozta kedden Csank János a Digi Sport Reggeli start című műsorában. A tréner úgy véli, Moniznak az elején jó sajtója is volt, mint minden külföldi szakembernek Magyarországon. Saját bevallása szerint szurkolt a hollandnak, bár a bajnoki ötödik helyezés utáni sztárolását nem egészen értette. A Monizt éltető drukkerekről szólva megjegyezte: puhultak a szurkolók, ma már elnézőbbek, türelmesebbek, ami jó jel. „Meglepett, hogy most távolították el hirtelen. Nehéz lesz a hátralévő meccseket Moniz embereivel hozni” – vélekedett Csank.

A volt szövetségi kapitány a műsorban elmondta, Moniz nem igazán felnőttedző, inkább a fiatalokhoz ért, sőt úgy fogalmazott, a holland „lelkis is egy kicsit, és meccs közben el-elvariálja a dolgokat”. Szerinte túl nagy volt a fluktuáció a csapatban, s ő maga nem mindig értette, mit akar játszatni. „Ez önmagában még nem is lett volna baj, ha nem a Fradiról lenne szó” – jelentette ki Csank.

A bajnok és kupagyőztes edző némi iróniával kijelentette: nagyon örül, hogy a magyar klubok már elég gazdagok ahhoz, hogy meg tudják fizetni a külföldieket a stábjukkal együtt. „Ez jó lesz a magyar edzőknek is, mert ezentúl ők is bekérhetnek rendesen, kérjenek is be! És fizessenek a magyar játékosok átigazolásáért is egymásnak a klubok, s akkor végre beindul majd a piac. Hogy hányszoros lehet a különbség mondjuk az én Fradi-edzői fizetésem és a külföldi FTC-trénerek jövedelme között? Tízszeres-hússzoros, de lehet, hogy keveset mondtam” – reagált a külföldi edzők témájára a korábbi Fradi-mester.

Csank János véleményt mondott az Akeem Adams leigazolása és betegsége körül kirobbant Moniz kontra orvosok vitáról is. „Ez nekem magas, mert én úgy tudom, a sportorvosi engedélyt, a pecsétet beütik vagy nem ütik be. Nekem edzőként ehhez vajmi kevés közöm van, hiába ragaszkodnék valaki játékához, ha az illető nem kap orvosi igazolást az alkalmasságáról. A szívbetegséghez a trénernek nincs igazán köze, én ezt a vitát leegyszerűsíteném.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.