Ezt hogyan? Szájzár az olimpia résztvevőinek

Felhívással fordul az olimpia résztvevőihez a NOB, a sportolók nem tüntethetnek vagy formálhatnak politikai véleményt.

BuL
2013. 12. 09. 12:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) levélben emlékezteti a februári szocsi olimpián részt vevő sportolókat arra, hogy a játékok alatt tartózkodjanak a tüntetésektől és a politikai megnyilvánulásoktól, beleértve a homoszexualitást propagáló kijelentéseket és gesztusokat.

Thomas Bach, a NOB német elnöke azt mondta, a levélben foglaltakat a végrehajtó bizottság várhatóan kedden hagyja jóvá. A leveleket ezután elküldik azoknak a nemzeti olimpiai bizottságoknak, amelyeknek sportolói ott lesznek Szocsiban.

A NOB a felszólító levélben az Olimpiai charta egyik szabályára hivatkozik: „Az olimpián és a versenyhelyszíneken tilos bármilyen tüntetés, illetve politikai, vallási vagy faji megkülönböztetés.”

A „nem hagyományos szexuális kapcsolatoknak a kiskorúak körében való propagálását” tiltó orosz törvényt Vlagyimir Putyin orosz elnök június 30-án írta alá. Emiatt felvetődött a kérdés, mi történik majd akkor, ha a szocsi olimpián egy szurkoló vagy sportoló olyan kijelentést, illetve gesztust tesz, amely propagandaként értelmezhető. Putyin ezzel kapcsolatban szeptemberben kijelentette: ilyen esetekben nem lesz büntetés, de semmiképpen nem szeretne engedélyezni egy melegfelvonulást az olimpián.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.