Kijelölték Görbiczék célját: irány Szerbia!

Öt nappal a szerbiai női világbajnokság rajtja előtt sajtótájékoztatót tartott a Magyar Kézilabda Szövetség.

TK
2013. 12. 02. 12:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Görbicz Anita csapatkapitány és Tomori Zsuzsanna egyaránt hangsúlyozta: a csapat a tavalyi Eb-bronzérem után szeretné stabilizálni helyét a nemzetközi élmezőnyben.

„Már-már megszokott, hogy a soros világversenyre Szerbiában kerül sor, hiszen tavaly a férfiak és a nők Európa-bajnokságára is Újvidék felé vettük az irányt, és most ismét a Vajdaság az úti célunk. A magyar női válogatott célja pedig természetesen nem lehet más, mint hogy megőrizze renoméját, amelyet tavaly vívott ki Európa-bajnoki bronzérmével – mondta el a sajtótájékoztatón Vetési Iván, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke. – Az MKSZ elnöksége, figyelembe véve a tavalyi Eb-bronzérmet, a magyar bajnokság erejét és a keret összetételét, hivatalosan az 1–8. hely megszerzését tűzte ki célul a csapat számára. Amennyiben a válogatott megnyeri a világbajnokságot, 15 millió forint prémiumban részesül, az ezüstérem 13, a bronzérem 12, a 4. hely 10, az 5. hely 8, a 6. hely 7, a 7. hely 6, a 8. hely pedig 5 millió forintot ér. Hajdu János csapata reményeink szerint idén is igazi magyaros hangulatban, sok száz, netán több ezer magyar szurkoló előtt léphet pályára Újvidéken. A szervezők tájékoztatása szerint eddig a magyarok vették meg a legtöbb jegyet a D-csoport találkozóira, így a vajdasági magyarokkal kiegészülve a lelátón magyar fölényre számíthatunk. Már csak azért is hasznos lenne megszerezni a D-csoport első két helyének valamelyikét, mert ez esetben a nyolcaddöntőben, a nyolc közé kerülve pedig a negyeddöntőben is Újvidéken léphetnénk pályára. Természetesen csak gondolatban szaladhatunk ennyire előre, jól tudom, hogy a csapat egyelőre a szombati, csehek elleni nyitányra fókuszál. Sajnos a keret kijelölése a sérülések miatt nem megy zökkenőmentesen, Zácsik Szandra betegsége miatt pár nap múlva lesz végleges a vb-csapat. Kérek mindenkit, akinek lehetősége van rá, hogy tegye közzé a jegyvásárlási lehetőségeket a világbajnokságra, mindannyiunk érdeke, hogy minél hangosabban zúgjon a hajrá, magyarok.”

„Rövid, ám annál tartalmasabb vb-felkészülésünk utolsó napjaiban vagyunk, és több, nem várt nehézség nehezíti a munkánkat, gondolok itt a többi között Görbicz Anita bokasérülésére vagy éppen Zácsik Szandra betegségére – hangsúlyozta Hajdu János szövetségi kapitány. – A Provident Kupa október végén jó alkalom volt arra, hogy meccskörülmények között is gyakoroljunk, az elmúlt héten Balmazújvárosban felmértük a kerettagok állapotát, illetve a taktikai és a stratégiai munkára koncentráltunk. Az utazó keret kijelölésénél sajnos a játékosok egészségi állapota is döntő tényező. Hétfőtől készülünk tovább Algyőn, miközben természetesen folyamatosan egyeztetünk az egészségügyi stábbal és Zácsik Szandrával, hogy a keret kijelölésekor a legjobb döntés szülessen, de minden bizonnyal 18 játékossal utazunk ki a világbajnokságra. Ami a csoportmérkőzéseket illeti, mindenkitől azt hallom, hogy a románok és a németek elleni utolsó két találkozóra kell igazán formába lendülnünk, de egyelőre mi a csehek elleni szombati nyitányt tartjuk a legfontosabbnak, hiszen egy világversenyen az első mérkőzés mindig nehéz, ellenfelünk pedig kulturált, iskolázott kézilabdát játszik. Így egyelőre Csehország ellen szeretnénk nyerni, aztán szépen sorban jöhet a többi találkozó.”

„Nagyon örülök, hogy ismét szerepelhetek világbajnokságon, hiszen a 2009-es vb-t sérülés miatt ki kellett hagynom, két éve pedig nem jutottunk ki Brazíliába. A tavalyi Eb-bronz után duplán is szeretnénk bizonyítani és igazolni, hogy valóban a legjobbak közé tartozunk. A bokasérülésem szerencsére rendbejött, nagyon várom a szombati nyitómeccset!” – mondta el Görbicz Anita, a magyar válogatott csapatkapitánya.

„Sajnos az őszi szezon nem úgy sikerült a Fradival, ahogy azt szerettük volna, így természetesen Szerbiában azon leszek, hogy a válogatottal sikeresek legyünk. Tavaly megéreztük, milyen érzés a dobogóra állni, szinte az egész válogatott először élhette át ezt a nem mindennapi élményt, idén újra ott akarunk lenni a belgrádi végjátékban” – fejtette ki Tomori Zsuzsanna.

A világbajnokságnak a magyar csapat mellett magyar játékvezetői kettős is résztvevője lesz, hiszen a Horváth Péter–Marton Balázs kettőst a Nemzetközi Kézilabda-szövetség jelölte a tornára.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy új, havi kiadású kézilabda-magazin jelent meg Wax címmel, amelynek első lapszáma középpontjában természetesen a szerbiai női világbajnokság áll.

A magyar női válogatott kerete:
Kapusok: Herr Orsolya (Győri Audi ETO), Kiss Éva (Fehérvár KC), Triffa Ágnes (Ipress Center Vác)
Jobbszélsők: Bognár-Bódi Bernadett (Győri Audi ETO), Kovacsicz Mónika (FTC Rail Cargo Hungaria)
Jobbátlövők: Soós Viktória (Győri Audi ETO), Tomori Zsuzsanna (FTC Rail Cargo Hungaria)
Irányítók: Görbicz Anita (Győri Audi ETO), Kovacsics Anikó (Győri Audi ETO), Szucsánszki Zita (FTC Rail Cargo Hungaria)
Beállók: Cifra Anita (FTC Rail Cargo Hungaria), Szamoránsky Piroska (FTC Rail Cargo Hungaria)
Balátlövők: Bulath Anita (Dunaújvárosi Kohász KA), Szekeres Klára (Érd), Triscsuk Krisztina (Érd), Zácsik Szandra (FTC Rail Cargo Hungaria)
Balszélsők: Vérten Orsolya (FTC Rail Cargo Hungaria), Vincze Melinda (Dunaújvárosi Kohász KA)

Szövetségi kapitány: Hajdu János
Edző: Siti Bea

A női világbajnokság csoportbeosztása:
A-csoport (Belgrád): Montenegró, Hollandia, Franciaország, Dél-Korea, Kongói DK, Dominika 
B-csoport (Nis): Dánia, Brazília, Szerbia, Kína, Japán, Algéria
C-csoport (Zrenjanin): Norvégia, Lengyelország, Angola, Spanyolország, Argentína, Paraguay
D-csoport (Újvidék): Magyarország, Németország, Románia, Csehország, Tunézia, Ausztrália

A magyar válogatott mérkőzésprogramja a D-csoportban:
2013. december 7., szombat 14.45: Magyarország−Csehország
2013. december 9., hétfő 14.45: Tunézia−Magyarország
2013. december 10., kedd 19.15: Magyarország−Ausztrália
2013. december 12., csütörtök 19.15: Románia−Magyarország
2013. december 13., péntek 17.00: Magyarország−Németország

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.