Még saját munkatársait is megdöbbentette Matyi

A Matias cégcsoport 2014. január 1-től megszünteti a pécsi futball finanszírozást. Senki sem tudott a szándékról.

BL
2013. 12. 27. 18:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Utoljára még a csapat megerősítéséről egyeztettünk Matyi Dezső tulajdonossal, aki ma reggel nyolc óra harminckor hívott, hogy ráérek-e, mert Budapesten sajtótájékoztatót fog tartani – nyilatkozta a Nemzeti Sport Online-nak Feleki Attila, a PMFC ügyvezetője. – Ma délután 14 órakor, a sajtótájékoztatón értesültem én is Matyi Dezső döntéséről, amelynek az a lényege, hogy bár egyelőre ő marad a tulajdonos, január 1-től egyetlen forinttal sem támogatja a klubot. ... Az biztos, hogy anyagilag nem tudom vállalni a klub finanszírozását, de mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy valamilyen megoldást találjunk és a jelenlegi szezont biztosan be tudjuk fejezni. Az viszont nem kérdés, hogy olyan intézkedéseknek kell következniük, melyek fájni fognak.\"

„Amióta a sajtótájékoztatóról eljöttem, folyamatosan a fülemen van a telefon. Az biztos, hogy hosszú távon nem működhet így a klub. Tudnia kell, hogy a tulajdonos úr a nyáron már erősen megvonta a támogatás mértékét, ezért egy racionális költségvetést dolgoztunk ki annak érdekében, hogy a kisebb hozzájárulás mellett is működjön a klub. Ez sikerült is. Aztán októbertől már olyan forgatókönyvön dolgoztunk, hogy ezt megtartva tovább tudjunk lépni: mindez némi átalakítást vont volna maga után az utánpótlásban, és az átigazolásokban is költséghatékony koncepcióra törekedtünk. A mai bejelentés azonban felülírta a forgatókönyvet – fogalmazott a Bama.hu-nak Feleki Attila.

A PécsMa.hu megszólaltatta Márton Gábort, a csapat edzőjét: „Egyelőre nem tudok mit mondani. Mi abban reménykedünk, hogy továbbra is rendezett háttér marad a klubnál, és akkor mi is gördülékenyen tudjuk folytatni a felkészülést.”

„Életem legnehezebb döntését kényszerültem meghozni az utóbbi napokban. A PMFC fő támogatója, működésének biztosítója az Alexandra csoport, illetve azon belül a Matias Borászat. A Matias Borászat a hosszú távú befektetései érdekében finanszírozási szerződést kötött a Széchenyi Bankkal, amely számomra eddig ismeretlen okból, általam nem ismert motiváció miatt, hazudott és meghiúsította az érvényes szerződésünket. Ezáltal szükségszerű döntést kellett hoznom felelős vezetőként” – mondta Matyi Dezső pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

A sportvezető hozzátette, bízik abban, hogy „Pécs város vezetői megtalálják a módját a csapat jövőbeni üzemeltetésének”. „A Széchenyi Bank üzleti etikátlanságára, ilyen szintű mellébeszélésre és felelőtlen hazudozásra nem voltam felkészülve. Természetesen a jogi lépéseket az ügyben megtettük” – jelentette ki Matyi Dezső, aki 2007 óta tulajdonosként irányította a baranyai klubot. A mintegy háromperces monológot követően Matyi Dezső távozott a sajtótájékoztatóról.

A PécsMa.hu szerette volna megkérdezni az érintett pénzintézetet is. A bank központi telefonszámán azonban azt az információt kapták, hogy az illetékes kolléga legközelebb hétfőn lesz majd elérhető.

A pécsi városvezetést meglepetésként érte Matyi pénteki bejelentése. Az önkormányzat az MTI-hez eljuttatott közleményében jelezte, hogy azért is meglepő ez a lépés, mert a klubtulajdonos két hete személyesen egyeztetett a csapat jövőjéről Páva Zsolt polgármesterrel, s akkor sem említette, hogy ilyen szándékai lennének.

A megyei jogú város vezetése jelezte, elvárta volna, hogy Matyi Dezső előzetesen tájékoztassa szándékairól, annak ellenére is, hogy Pécsnek mindössze néhány százalékos tulajdonrésze van a csapatot működtető kft.-ben. Az önkormányzat most többek között azt szeretné tudni, hogy a tulajdonosnak mi a szándéka többségi tulajdonrészével, „eladja, átruházza, elajándékozza, netán ő maga hoz befektetőt a részére?” – tette hozzá az önkormányzat.

„Szeretnénk tudni azt is, bejelentése és annak következményei hogyan érintik a jelenleg is fennálló, a PMFC-pályára és ingatlanra vonatkozó 50 éves bérleti megállapodást, illetve mi lesz a jelenleg is érvényben lévő számos szerződéssel és kötelezettséggel” – áll a közleményben. Az önkormányzat azt is szeretné tudni, pontosan hogyan áll a cég, vannak-e tartozásai, hitelei, milyen és mennyire átlátható a gazdálkodása.

A város most egyeztetéseket kezdeményez az érintett felekkel, hogy megismerhesse hivatalos álláspontjukat.

A PMFC-Matias 17 forduló után 25 pontjával 7. helyen áll az NB 1 tabelláján.

Matyi Dezsőnek nem a pénteki volt az első furcsa sajtótájékoztatója. 2012 decemberében az újságírók előtt vitatkozott az akkori edzővel, Supka Attilával, akit szeretett volna felállítani a kispadról, a tréner azonban nem fogadta el a feltételeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.