Teljesen összetört Ricardo Moniz

A Fradi-edző menesztése után köszönetet mondott a szurkolóknak.

WL
2013. 12. 02. 7:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az FTC labdarúgócsapata vasárnap bontott szerződést Ricardo Moniz vezetőedzővel. A holland tréner a menesztése után az Nso.hu-nak elmondta: teljesen összetörte ez a döntés, de a részletekről nem akart beszélni. „Szeretnék köszönetet mondani. Fantasztikus klubnál dolgozhattam, a világ legjobb szurkolóival, köszönöm az energiájukat és a buzdítást! Sosem felejtem őket. Egyelőre nem tudom, mihez kezdek a közeljövőben” – foglalta össze a tréner.

Moniz a holland Voetbal Internationalnak arról beszélt, hogy hatalmas csapásként élte meg eltávolítását. A Fradinál eltöltött másfél évet fantasztikus időszaknak tartja, de a végén visszaesett a csapat teljesítménye. Véleménye szerint Akeem Adams tragédiája fordulópont volt a csapat életében, azt nagyon nehezen élték meg és dolgozták fel az öltözőben. Hozzátette azonban azt is, hogy nem csupán ez az egyetlen oka a visszaesésnek, más tényezők is állnak a háttérben.

Az FTC vasárnapi közleményében így indokolta a váltást: „Az elmúlt 8 bajnoki mérkőzésen megszerezhető 24 pontból mindössze 6-ot gyűjtött be az együttes, ami 25 százalékos teljesítménynek felel meg, így a változtatás szükségszerűvé vált.” A következő két tétmérkőzésen Máté Csaba látja el a vezetőedzői teendőket – közölte a klub.

A 49 éves holland szakember 2012 augusztusában vette át a zöld-fehér csapat irányítását, első szezonjában a bajnokságban ötödik lett a gárdával, megnyerte a Ligakupát, majd idén júliusban szerződést hosszabbított 2016-ig. A 2013/14-es idényt is jól kezdték vele a ferencvárosiak, az utóbbi hetekben azonban jelentősen visszaesett a csapat teljesítménye.

Korábban Ricardo Moniz arról beszélt, hogy Akeem Adams tragédiája – a játékos először szívinfarktust kapott, majd amputálták egyik lábát – megelőzhető lett volna gyógyszeres kezeléssel, és bírálta a klub orvosait is. Szóvá tette azt is, hogy nem tájékoztatják játékosa állapotáról.

A Blikk megkereste Szelid Zsoltot, a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjának munkatársát, aki az FTC stábjának is tagja. Az orvos elmondta: Ricardo Moniz naponta többször meglátogatja Adamset és rendszeres tájékoztatást kap a trinidadi játékos állapotáról. „Amikor a focista Budapestre érkezett, a kardioló­giai és sportorvosi vizsgálata megfelelő eredménnyel zárult, de a mozgásszervi vizsgálatok problémákat vetettek fel, így az orvosi stáb nem támogatta a leigazolását. Azért került a Ferencvároshoz, mert a kérésünk ellenére Moniz ragaszkodott hozzá. Sőt a holland tréner tudott róla, hogy a labdarúgónak az édesapja kardiovaszkuláris probléma miatt halt meg, de nem tartotta fontosnak, hogy ezt megossza velünk, ahogy erről a sportoló sem beszélt.

„Megtudtuk, hogy a védő azon a napon, amikor kórházba került, már a tréningen sem volt jól. Erről sem tájékoztatta Moniz az orvosi stábot. Amikor Akeem este telefonált a csapattársának, már kritikus volt az állapota. Kizárólag a városmajori szívklinika dolgozói heroikus küzdelmének köszönhető, hogy még él” – közölte Szelíd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.