Vasziljevics megmentette az Újpest szezonját

Hatezer fagyoskodó drukker előtt verte ki a Fradit az Újpest a Magyar Kupa nyolcaddöntőjében.

Ch. Gáll András
2013. 12. 04. 19:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Apokaliptikus jelenet vezette be a Magyar Kupa legjobb nyolc csapata közé jutásért vívott szerdai Újpest–Ferencváros derbit. Volt (bal)szerencsém akkor megérkezni a Városkapu megállóhoz a metróval, amikor a rohamrendőrök elkezdték terelni az 1300 Fradi-szurkolót végig a Váci úton a Megyeri út felé. A járműforgalmat leállították a hatóságok, s háromszáz méter hosszan, rendőrök gyűrűjében úgy terelték a jobb sorsra érdemes Fradi-szimpatizánsokat a jó két kilométerre lévő stadion felé, mint annak idején a sztálingrádi csata után Paulus tábornagy seregének megmaradt hírmondóit az oroszok... Hátborzongató látvány volt, amerre vonultunk, mindenütt becsukódtak a kapuk, ablakok, lehúzták az üzletek redőnyeit... Biztos, hogy 2013-ban így kell ezt csinálni?!

Az első meccsen, a Puskás Ferenc Stadionban 0-0-s döntetlen született, viszont azóta a Fradi menesztette Ricardo Monizt, s most mindenki árgus szemekkel figyelte, a hollandus feltételezett emberei közül ki lesz ott a Szusza Ferenc Stadion gyepén.

Nos, amennyiben a Sports Entertainment Group menedzseriroda embereiről beszélünk, akkor Jenner játszott, Leonardo, Tuijp és Otten nem, bár utóbbi kettő már Moniz alatt sem igen jutott szóhoz az utóbbi hetekben, Leonardo pedig odanyilatkozott a minap (állítólagos fizetéselmaradásokat emlegetve), hogy róla sejthettük, nem fog helyet kapni a megbízott edző, Máté Csaba esti csapatában.

A második percben Böde a hazai szurkolók torkára forrasztotta a szót, amikor Jenner passza után telibe találta a bal kapufát.

A 9. percben Simon éles lövése volt a válasz, Jova kiöklözte a labdát. Az akarással, az irammal nem volt gond, a hangulattal sem, az ötezer néző intenzíven szidta az ellenfelet és kevésbé intenzíven biztatta övéit.

A hazaiak támadtak többet, a vendégek veszélyesebben. Ha Böde a kapunak háttal állva labdát kapott, mindig felszisszentek az Újpest-drukkerek, mert a robusztus center rendszerint kapura tudott fordulni.

A 42. percben Vasziljevics ballal kapásból rászúrta, Jova vetődve fogta a labdát. A 45. percben Ngawa és Juanan együttes erővel felvágta a kitörő Bödét, Kassai rámutatott a... szögletzászlóra.

Az 51. percben Ionescu lövését védte bravúrral Balajcza. Nagyon bekezdett a Fradi második félidőben, beszorult az Újpest. Ezekben a percekben benne volt a gól a vendégek játékában, de csak nem akart kijönni.

Ahogy fogyott az idő, egyre nőtt a hosszabbítás valószínűsége. A 66. percben gyors vendégkontra végén Ionescu passzát Böde kapta, egyből, belsővel lőtt, Balajcza szépen védett. És a 71. percben eldőlt, hogy nem lesz hosszabbítás: Nego remek váltással elfutott a bal szélen, beadott, és Vasziljevics 8 méterről, fejjel a jobb sarokba küldte a labdát. (1–0).  Ez volt az első gól, amelyet a Fradi ebben a szezonban a Magyar Kupában kapott.

Végképp átköltöztek a csapatok az újpesti térfélre. A 76. percben szöglet után Gerson perdített nem sokkal mellé.

A végén még Balajcza védte bravúrral Gyömbér közeli lövését, és ezzel be is fejeződött a meccs, 1–0-s összesítéssel továbbjutott az Újpest.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.