Vb-2014: valami lesz, Pelé nem mer húzni

Magyar idő szerint délután 5-kor sorsolják a nyári foci-vb csoportjait. Percről percre az MNO-n.

2013. 12. 06. 7:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legegyenesebb az lett volna a FIFA részéről, ha úgy állítják össze a 2014-es vb kalapjait, hogy sorban leveszik a világranglistáról az együtteseket, és összeáll a 4-szer 8 csapat négy kalapba. Az első kalap összeállításakor mondjuk még következetesek voltak az öltönyös úriemberek, hisz a FIFA-rangsor döntött a bennük szereplő nevekről, kivéve persze Brazíliát, amely szégyenszemre most is „csak” tizedik – de hát házigazda. A 2-es, 3-as, 4-es számjeggyel ellátott kalapot egész egyszerűen földrajzi szempontok alapján próbálták létrehozni, így viszont lett egy dél-amerikai–európai, egy dél-amerikai–afrikai, egy európai és egy „világkalap”. Így persze sok olyan párharc létrejön majd, amit csak négyévente láthatunk – a selejtezőket kontinensenként játsszák –, de a sorsolás igazi varázsa is elvész.

Nem annyira ismert tény, hogy bázisnak az októberi világranglistát vették, egyszerűen azért, mert novemberben négy európai csapat pontszáma jelentősen növekedhetett a pótselejtezőn, míg a többiek jórészt barátságos meccseket játszottak. Olaszország és Portugália nyilván örült volna egy novemberi bázisnak, míg Belgium és Svájc megúszta – a legelőkelőbb kalapból várhatják a magyar idő szerint 5-kor sorra kerülő brazíliai sorsolást.

 

Aki figyel, látja, hogy a második kalapban eggyel kevesebb, a negyedikben eggyel több országnév van, ezért első lépésként áttesznek egy 4. kalapos európait a 2-es kalapba, akinek a sorsolás szabályai szerint jöhet is egy nagyágyú Dél-Amerikából (a házigazda Brazília, a Messivel felálló Argentína, vagy a 2010-es elődöntős Uruguay), hacsak nincs akkora mázlija, hogy Kolumbiát kapja.

A sorsoláson már biztos az A csoport első kiemeltje, Brazília, s övéké a június 12-i nyitómeccs is – ezt a műfajt ismerik, 1998-ban Skóciát verték 2–1-re, akkor még a címvédőé volt a vb-indítás privilégiuma.

S hogy kikkel találkozunk magán a golyóhúzogatáson? A FIFA-főtitkár Jerome Valcke irányítja a húzás folyamatát, a műsort pedig két brazil színész vezényli majd a Costa do Sauipéban felállított sátorban. A sorsoláson a nyolc világbajnok nemzet nem akárkikkel képviselteti magát sorsolóként. A németek Lothar Matthäust, az argentinok Mario Kempest, a spanyolok Fernando Hierrót, az olaszok Fabio Cannavarót, a franciák Zinedine Zidane-t, Uruguay Alcides Ghiggiát, az angolok Geoff Hurstöt, a hazaiak pedig a sorsolástól félő Pelé helyett Cafút biztosítják a rendezvényre.

A várható csoportokkal kapcsolatban az első érdekesség, hogy nem jöhet létre egyetlen olyan kvartett sem, amilyet 2010-ben láttunk, annak ellenére, hogy mindössze a mezőny negyede cserélődött le (erről bővebben lásd keretes írásunkat). A 2010-es 8 kvartett közül ráadásul csak az A és a H csoport tagjai vannak ott mind egy szálig papíron Brazíliában.

Az MNO spekulált egy csöppet. A 4-es, 2-es kalapmizéria miatt létrejöhetnek ilyen csoportok:

erős: Brazília, Hollandia, Mexikó, Portugália
kevésbé erős: Svájc, Ecuador, Irán, Bosznia-Hercegovina

Spekuláljunk még! A csoportsorsolás során létrejöhet az angol–német, az USA–Oroszország, vagy akár a holland–belga párosítás is, sőt az előző öt vb-döntő közül négy „visszavágója” is, mégpedig a brazil–olasz, a brazil–francia, az olasz–francia és a spanyol–holland is, mindössze a 2002-es finálét nem játszhatják „azonnal” újra.

Ami a 9000 négyzetméteres sátorban sorra kerülő esemény további számadatait illeti, a díszletet öt kamion szállította a helyszínre, a világítótestek össztömege pedig 36 tonna. A 193 országban közvetített gálára 4800 akkreditált személyt, köztük 2000 újságírót és a válogatottak szövetségi kapitányait is várják. A 32 érdekelt szakvezetőből csak az uruguayi Oscar Tabarez és a mexikói Miguel Herrera nem lesz jelen. A show zökkenőmentes lebonyolításában 2700-an segédkeznek, köztük 200 önkéntes, 300 biztonsági ember és 300 FIFA-alkalmazott.

Kövesse az eseményeket percről percre az MNO-n!


Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.