Végre egy focis esemény, ahol mi vagyunk a favoritok

A jövő hét közepén Budapesten rendezik meg a szabadstílusú futball-Európa-bajnokságot.

WL
2013. 12. 13. 18:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eseményt felvezető pénteki sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Freestlye Football Federation (F3) harmadik alkalommal rendezi meg a kontinensviadalt, amelyre ezúttal rekordszámú nevezés érkezett be a szervezőkhöz, ugyanis több mint 100 versenyző képviseli majd hazáját.

Hrutka János, az esemény főszervezője, 24-szeres válogatott labdarúgó elmondta, Magyarországon ez lesz az első nemzetközi verseny ebben a sportágban, ugyanakkor a jövőben szeretnének feljebb lépni, és akár a világbajnokságnak is a házigazdája lenni.

A férfiak versengésében 92-en indulnak, várhatóan 15 magyarral, akik közül a legnagyobb esélyes Kovács Péter, aki 2011-ben Abu-Dzabiban világbajnoki címet nyert. A magyar versenyző elmondta, a sportág „krémje” képviselteti magát a viadalon, így kemény küzdelemre számít, véleménye szerint pedig a pillanatnyi forma dönt majd. Kovács mellett egy korábbi Európa-bajnok, a 2010-ben Prágában rendezett kontinensviadalon első Karászi Roland is indul, ráadásul a két „trükkmester” párosban együtt próbálja majd meg elhódítani a bajnoki címet.

A nőknél mindössze nyolcan indulnak majd, a toronymagas esélyes Szász Kitti, aki szeptemberben megvédte címét a Red Bull Street Style-on, amely a sportág nem hivatalos világbajnokságának számít. Szász elmondta, hazai közönség előtt szeretne bemutatni néhány új trükköt is, ugyanakkor nagy rajta a nyomás, hiszen mindenki győzelmet vár tőle.

A freestyle fociban lehatárolt területen belül két játékos mutatja be tudását, melynek során felváltva 30 másodpercre kapják meg a labdát. A párharcok három percig tartanak, a zsűri a játékosok teljesítményét labdakezelés, kreativitás és stílus alapján értékeli.

A zsűrivel kapcsolatban a szervezők elmondták, hogy nemzetközileg elismert, korábbi világ- és Európa-bajnokok alkotják majd az ítészek csapatát, soraikban egy aranylabdás futballistával, a korábbi magyar szövetségi kapitány, a 150-szeres német válogatott Lothar Matthäusszal.

A férfiak selejtezőjét szerdán 12 órától rendezik, míg a döntőkre, illetve a nők és a párosok fináléjára másnap 15 órától kerül sor. Az Európa-bajnokságot a budapesti Ötkert szórakozóhelyen bonyolítják le.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.