A Rigoletto igazsága Melbourne-ben is hat

Nadal, Murray és Federer bejutott a a férfiak papírformaszerű negyeddöntőjébe, a nőknél Sarapova is kiesett.

Deák Zsigmond
2014. 01. 20. 14:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valamelyest enyhült az ausztrál nyár szorítása, s ezzel a hőség is Melbourne-ben, a hangulat azonban az egyre nagyobb tét hatására fokozódott az év első tenisz Grand Slam-tornáján. A férfiak menői jobban megbirkóztak ezzel, hiszen az első nyolc kiemeltből hét biztosította a helyét a negyeddöntőben, csak a 2009-es US Open-első Juan Martin del Potro esett ki korán. Hétfőn a világelső Rafael Nadal, a négyszeres itteni győztes (2004, 2006, 2007, 2010) Roger Federer, a háromszor (2010, 2011, 2013) döntőzött Andy Murray, valamint a bolgár Grigor Dimitrov lépett tovább.

Utóbbi a nyilvánvaló kakukktojás, a 22-es pedig csapda helyett sokkal inkább a szerencseszáma. Ennyi éves, ezt a pozíciót foglalja el a világranglistán, s ezen a helyen emelték ki. Eddig négy győzelmet aratott, legutóbb a Del Potrót korábban kivert spanyol Roberto Bautista-Agut ellen, s életében először jár ilyen magasságokban GS-versenyen, eddigi legjobbja a tavalyi Roland Garros harmadik köre volt. Most viszont megadatik neki, hogy már a nyolc között a világelső Nadallal találkozzon, akivel az eddigi három meccsükön nem bírt, viszont mindig játszmát csent tőle.

Az elsőnek rangsorolt spanyol klasszis a nyolcaddöntőben három játszmás, mégis kőkemény derbin verte Nisikori Kejt. A japán játékos ötödször bukta el a találkozójukat, de most mind a három bő egy órás szettben megszorongatta a favoritot, kétszer csak a rövidítésben adta meg magát. De végül megadta... „Nisikori szerintem szenzációs meccset játszott, csak néhány pillanatot hagyott ki, s ekkor hibázott párat, ezeket kellett kihasználnom. Egyébként agresszív volt és támadó szellemű, le a kalappal előtte” – méltatta sportszerűen a legyőzöttjét Nadal.

Federer ennél magabiztosabban, 1 óra 48 perc alatt felülmúlta a 2008-ban finalista Jo-Wilfried Tsongát, aki ellen eddigi meccseiken 10-4-re vezet, de legutóbb, a tavalyi Roland Garroson kikapott tőle. Most viszont nem, maga az érintett svájci klasszis szerint azért, mert „szerintem igazán jól játszottam, Jo-Willie ellen eleve a legjobbamra kell törekedni, különben kikapok”. Az összesen 72. meccsgyőzelmével melbourne-i csúcstartó Federer a nyolc között a tavalyi wimbledoni bajnok Andy Murrayvel találkozik. Az ősszel hátműtéten átesett skót kiválóság a szerencsés vesztesként főtáblára került francia Stéphane Robertet múlta felül négy szettben.

A férfiakkal ellentétben a nőknél sorozatban jönnek a meglepetések, úgy is mondhatnánk Verdi Rigoletto című operájának elhíresült áriáját kölcsön véve, hogy az asszony ingatag. A világelső Serena Williams vasárnapi kiesését követően hétfőn a 2008-as ausztrál bajnok, most harmadik kiemelt orosz Marija Sarapova búcsúzott, nemezise a „mélynövésű”, mindössze 161 centis Dominika Cibulková volt. „Tudtam, hogy több mint száz százalékot kell magamból kiadnom a pályán, és sikerült is” – mondta a 24 éves szlovák lány, míg Sarapova így értékelt: „Sok mindent megpróbáltam ellene, de extrém jól játszott”.

Cibulková 2009-ben elődöntőzött a Roland Garroson, de az Australian Openen a mostani az eddigi legjobb teljesítménye, amit a Jelen Jankovicson túljutott, tavaly Budapesten WTA-viadalt nyert román Simona Halep ellen javíthat tovább, ha tud. A hölgyeknél egyre inkább érik a 2012-ben és tavaly is nyertes Viktorija Azarenka triplázása, a másodiknak rangsorolt fehérorosz kiválóság könnyedén játszadozott el Sloane Stephensszel, s legközelebb a lengyel Agnieszka Radwanskával találkozik, aki ellen már 12-3-ra vezet összesítésben.

Férfi egyes, nyolcaddöntők:
Nadal (spanyol, 1.) – Nisikori (japán, 16.) 7:6 (7-3), 7:5, 7:6 (7-3)
Murray (brit, 4.) – Robert (francia) 6:1, 6:2, 6:7, 6:2
Federer (svájci, 6.) – Tsonga (francia, 10.) 6:3, 7:5, 6:4
Dimitrov (bolgár, 22.) – Bautista-Agut (spanyol) 6:3, 3:6, 6:2, 6:4.

A negyeddöntő párosítása: Nadal–Dimitrov, Murray–Federer, Berdych–Ferrer, Wawrinka–Djokovics.

Női egyes, nyolcaddöntők:
Azarenka (fehérorosz, 2.) – Stephens (amerikai, 13.) 6:3, 6:2
Cibulková (szlovák, 20.) – Sarapova (orosz, 3.) 3:6, 6:4, 6:1
A. Radwanska (lengyel, 5.) – Muguruza (spanyol) 6:1, 6:3
Halep (román, 11.) – Jankovics (szerb, 8.) 6:4, 2:6, 6:0.

A negyeddöntő párosítása: Azarenka–A. Radwanska, Li Na–Pennetta, Ivanovics–Bouchard, Halep–Cibulková.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.