Árvízi hős a vb-címmérkőzésre készülő bokszoló

Az Erdei Zsolt márciusi gáláján is részt vevő Kelemen Balázs a Magyar Vöröskereszt oklevelét vehette át.

Deák Zsigmond
2014. 01. 28. 20:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kelemen Balázs amatőrként országos bajnoki ezüst- és bronzérmekig, válogatottkeret-tagságig, Eb-részvételig jutott, a profik között pedig 2009. szeptemberi debütálása óta 19-0-s hibátlan mérleget ütött össze, tavaly megszerezte a WBO világszervezet nagyközépsúlyú nemzetközi bajnoki övét és a magyar bajnoki címet.

Ezúttal civil helytállásáért díjazták a 35 éves győri bunyóst. A tavaly tavaszi árvíz leküzdésében önkéntesként segített, sőt társakat toborzott barátai és a többi bunyós közül. Az önfeláldozó segítségért nemrég Borbélyné Nagy Ágnes, a Magyar Vöröskereszt Győr-Moson-Sopron megyei igazgatója és Sáfár Brigitta, a Magyar Vöröskereszt országos igazgatóságának katasztrófavédelmi szakmai vezetője oklevelet adott át a sportolónak a városházán. „A Magyar Vöröskereszt önkéntese, Kelemen Balázs részére, a dunai árvíz során tanúsított kiemelkedő helytállásáért” – áll az oklevelén.

Kelemen már másodszor kapott papírt bátorságáról és elhivatottságáról, hiszen korábban egy fuldokló kisgyerek kimentéséért is kitüntették. Amikor megkerestük, árvízi helytállásáról így vallott: „A Rába partján lakom Győrben, amikor láttam, mekkora a baj, megpróbáltam segíteni. Először Dunaszentpálon homokzsákokat pakoltam, aztán Újfalunál a gátat erősítettem, s közben a Facebookon barátokat, ismerősöket toboroztam. Akadtak katasztrófafilmbe illő helyzetek, például elsüllyedt a katonai lánctalpas jármű, kemény helyzet volt. Hívásomra jöttek a bunyósok a klubomból. Az egyik edzőm, Őri Józsi bácsi hetven éves, de ő is keményen lapátolt, ha kellett, egy pék ismerősöm este megmaradt készletét vittem a kint dolgozóknak, nyilván ezt sem felejtették el a Vöröskeresztnél.”

Az ökölvívónak most tavasszal egyelőre nem az áradást, hanem az ellenfelet kell legyőznie, méghozzá Kecskeméten március 8-án, azon a gálán, amelynek fő attrakciója Erdei Zsolt búcsúfellépése lesz. „Úgy tudom, négy címmérkőzést rendeznek, az egyik az enyém lesz, csak még az a kérdés, hogy a WBO- vagy a magyar bajnoki övemért, így később derül ki, külföldi vagy hazai ellenfelet kapok. Január eleje óta készülök, most jöttem ki az alapozásból, kesztyűzni Pestre megyek, a kitűnő amatőr bunyóshoz, Bacskai Balázshoz, illetve Bécsbe egy albán származású veretlen fiúhoz, Timy Shalához.”

S talán érdemes honfitársunknak előbbre is tekintenie, hiszen a WBO ranglistájának nyolcadik helyezettjeként kihívója lehet Robert Stieglitznek. Jó tudni, hogy az orosz származású német világbajnok 2009 augusztusában Budapesten Balzsay Károlyt felülmúlva szerezte meg a címet, majd a másfél éve őt legyőző Arthur Abrahamtól tavaly visszaszerezte. Most márciusban jön a harmadik Stieglitz–Abraham-derbi.

„Ha minden jól megy, ennek a mérkőzésnek a győztesével csaphatok össze a nyáron – mondta Kelemen. – Stieglitz legutóbbi, októberi címvédésénél voltam már tartalék, mert bizonytalan volt a nigériai ellenfele megérkezése. Felkészültem, mérlegeltem, s aztán az első sorból néztem végig a lipcsei gálát, hatalmas élmény volt. Annak idején láttam Stieglitz és Balzsay meccsét, ott Karesz hiába vezetett, rosszul osztotta be az erejét, így kijött ellenfele fizikai fölénye. Remélem, velem másképp történik, van hitem és akaratom, s ha soha nem próbálom meg, hogy derüljön ki, hogy sikerül-e? Ráadásul magyar menedzsment foglalkoztatottjaként, ami szintén ritkaság.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.