Döcög a Volán, sebességet kell váltani

Eddig alapjáraton ment a Volán az osztrák hokibajnokságban. Péntektől középszakasz, muszáj sebességet váltani.

2014. 01. 16. 12:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar csapat a 44 mérkőzésből 18-at nyert meg (ebből hatot hosszabbításban), s 26-ot vesztett el (ebből hetet hosszabbításban), 43 pontot szerzett, a teljesítménye tehát jócskán elmarad az 50 százalékostól. Önmagában nem is eme mutatók aggasztóak, volt már ennél rosszabb idényük is a fehérváriaknak az EBEL-ben, inkább az önámítás, amit nemcsak a szurkolók, hanem a rajongásra szakosodott médiumok is táplálnak.

Csak emlékeztetőül és összehasonlításképpen: a Volán az előző idény alapszakaszát 21 győzelemmel és 23 vereséggel zárta úgy, hogy közben fejek hulltak a porba. Edzőké és játékosoké egyaránt. A kanadai Kevin Primeau-t 2012 októberében menesztették, s az utódjaként kinevezett cseh Jan Nelibát sem marasztalták az évad végén – a nyáron a szintén kanadai Marty Raymond kapott megbízást –, de például a magyar hoki emblematikus emberének, Ladányi Balázsnak is mennie kellett 2012. december végén a gyenge szereplés miatt. Idén még jele sincs a pánikhangulatnak, a „megyünk tovább” klisé jegyében dolgozza fel a csapat és annak vezetősége az újabb és újabb pofonokat.

Nehezíti a Fehérvár helyzetét, hogy egyik húzóembere, a magyar válogatott Ladislav Sikorcin térdszalagszakadást szenvedett, ebben az idényben már nem játszhat. Bálizs Bence még a hónap elején a kulcscsontját törte el az egyik edzésen, őt legalább a hazatért Hetényi Zoltán jól helyettesíti a kapuban. Új ember még a kandai Bryan McGregor, de aligha váltja meg a világot.

A gyenge teljesítménynél is nagyobb gond, hogy a csapat elvesztette az arculatát. A Palkovics–Ocskay-féle korszakot több szempontból is siratjuk, de annak ismeretében, hogy vasárnap a Linz ellen elszenvedett 4–1-es vereség alkalmával Sertich, Varga, Banham, Sarauer és Naglich alkotta az első sort, a Horváth, Tokaji, Sofron, Vas Márton, Ladányi ötös fogat is már-már „legendás”.

Igaz, még nincs vége az idénynek, a folytatásban – bár nehéz lesz – lehet javítani. A középszakaszt az alábbi helyzetből (bónuszpontokról) folytatják a csapatok:
1. Klagenfurt 4,
2. Dornbirn 3,
3. Graz 2,
4. Fehérvár 1,
5–6. Innsbruck és Ljubljana 0-0.

Oda-vissza vágós alapon két kör, tíz meccs után alakul ki a végeredmény. A Fehérvárnak az első kettő közé kellene kerülnie ahhoz, hogy bejusson a negyeddöntőbe. A menetrend a következő három hétben viszonylag laza – heti két meccs –, nyilván azért, mert Ausztria részt vesz a téli ötkarikás játékokon Szocsiban, ami előtt nem akarják széthajtani a játékosokat. Az olimpia miatt bő háromhetes szünet lesz, ezalatt a magyar játékosok a válogatottal Lengyelországba utaznak egy négyes tornára, majd a játéklehetőség kedvéért jó ötletként kiírták a Fehérvár–Dunaújváros szuperkupát. Az EBEL hajrájában aztán gyilkos a tempó: egy hét alatt négy mérkőzés. Maradjunk annyiban, először pénteken Grazban játszik a Volán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.