Đoković nem védheti meg a címét

A szerb klasszist, Đoković Wawrinka négy óra alatt ütötte el sorozatban negyedik melbourne-i diadalától.

Deák Zsigmond
2014. 01. 21. 13:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tudjuk be a már sokat emlegetett asszonyi ingatagságnak (bár tudtunkkal még nem ment férjhez a szerb szépség, sőt, tavaly ősszel szakított kosaras barátjával, Ivan Paunictyal), hogy Ana Ivanović a világelső Serena Williams kiverése után a mindössze 19 éves, félig-meddig ismeretlen Eugenie Bouchard-tól az ausztrál nyílt teniszbajnokság női egyesének egyik negyeddöntőjében.

A kanadai tininek saját bevallása szerint fiatalos szeleburdiságából kellett visszavennie, hogy megnyerje a két és fél órás csatát: „Türelmetlen vagyok, úgyhogy a legfontosabb az volt, hogy nyugalmat erőltessek magamra.” Melbourne-i debütálásnak az elődöntő megteszi, a további szenzációhoz a kétszeres (2011, 2013) itteni döntős kínai Li Na testén át vezethet az útja.

A férfiaknál Tomás Berdych némi meglepetésre felülmúlta az előkelőbb helyen kiemelt David Ferrert, de mi ez a sorozatban negyedik Australian Open-elsőségére törő, címvédő Novak Đoković kieséséhez? Pedig a szerb sztár Stanislas Wawrinka mumusának számított korábbi tizenhét meccsük 15-2-es mérlege alapján, s most is könnyedén vezetést szerzett fél óra alatt.

A svájci játékos azonban egy brékkel háromnegyed óra alatt egyenlített, majd esélyesebb riválisa fölé nőve vezetést szerzett. Đoković fogcsikorgatva egyenlíteni tudott, majd következett a döntő játszma. Itt egy gyors szerb bréket hamar kiegyenlített Wawrinka, majd rövid esőszünet után 8:7-es vezetésénél (ilyenkor nincs rövidítés) újra elvette ellenfele adogatását – ami már a diadalát jelentette kereken négy óra alatt! Egy éve nem a negyed-, hanem a nyolcaddöntőben vívtak hasonló öldöklő küzdelmet a felek, de akkor még Đoković győzött. Most fordult a kocka.

Negyeddöntő:
férfiak:
Wawrinka (svájci, 8.) – Đoković (szerb, 2.) 2:6, 6:4, 6:2, 3:6, 9:7
Berdych (cseh, 7.) – Ferrer (spanyol, 3.) 6:1, 6:4, 2:6, 6:4

nők:
Li (kínai, 4.) – Pennetta (olasz, 28.) 6:2, 6:2
Bouchard (kanadai, 30.) – Ivanović (szerb, 14.) 5:7, 7:5, 6:2

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.