Egervári előkerült, a szidalmakat fájlalja

Először adott interjút Egervári Sándor a válogatott vb-selejtezős bukása, illetve saját lemondása óta.

BuL
2014. 01. 31. 1:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egervári Sándor szerint rendkívül fontos, hogy a válogatottban szereplő futballisták rendszeres játéklehetőséghez jussanak. Többek között erről beszélt a korábbi szövetségi kapitány, aki októberben, a hollandok otthonában elszenvedett 8–1-es vereséget követően mondott le posztjáról.

„Úgy éreztem, kellett pár hónap, hogy letisztuljanak a dolgok, és ne érzelmektől vezérelve válaszoljak” – nyilatkozta csütörtökön a Sport TV Mai helyzet című műsorában a szakember, aki a kudarccal végződött amszterdami világbajnoki selejtező óta először adott interjút.

A tréner szerint a nemzeti csapat nem szolgált rá azokra a súlyos véleményekre, amelyeket a Bukarestben elszenvedett 3–0-s vereséget, illetve a hollandiai összecsapást követően kapott, hiszen a gárda sok örömöt okozott a szurkolóknak a vele eltöltött idő alatt.

Elmondta, büszke arra, hogy a 2009-ben U20-as vb-bronzot nyerő játékosait, Gulácsi Pétert, Koman Vladimirt és Németh Krisztiánt sikerült beépítenie a nagy válogatottba, és bízik abban, hogy utódja, Pintér Attila is számít majd ezekre a futballistákra.

A szeptemberben induló Európa-bajnoki selejtezősorozattal kapcsolatban hangsúlyozta, optimistán látja a helyzetet, szerinte az együttesnek komoly esélye van kijutni az immáron 24 csapatos franciaországi kontinensviadalra.

„Nem egészen olyan rossz a helyzet a magyar labdarúgásban, ahogyan azt feltüntetik. Az MLSZ három és fél év alatt sok új programot valósított meg. Jó pályára állította a labdarúgást. A válogatott is az elmúlt két selejtezősorozat eredményei kapcsán a második kalapba tudta verekedni magát, ez a nemzetközi szakma általi elismerése a labdarúgásunknak. Ezért óvatosan fogalmaznék azzal kapcsolatban, hogy a lavór víz mellett a gyereket is ki kell önteni a magyar labdarúgásból” – összegzett Egervári Sándor.

A tréner már kapitányként is tett javaslatokat a magyar játékosok szerepeltetésének érdekében. Egyrészt az idegenlégiósok számát csökkentené itthon, másrészt a fiataloknak biztosítana játéklehetőséget, de a légiósok helyzetének javítására is lát megoldást.

„Azokat a játékosokat, akik félévente vándorolnak, még Oroszországon belül is vagy más futballkultúrákban, és nem tudják beverekedni magukat a kezdőcsapatba, azokat hozzuk haza a magyar bajnokságba. Van jó néhány jól menedzselt klubunk, az első négy közül bármelyik felvállalhatná, vagy a két legjobban menedzselt klub hazahozhatna 4-4 játékost, és akkor a Varga Józsik nem a kispadon ülnének az angol másodosztályban.”

Utódjával, Pintér Attilával kapcsolatban elmondta, örül a szakember kinevezésének, ugyanakkor beszélni még nem tudtak. Hozzátette: tetszenek neki Pintér Attila összetartásai, amelyek a ligaválogatott-összetartásokra emlékeztetik. Úgy gondolja, ha összeérik ez a keret, nagyon jól kiegészíti majd a légiósokkal megerősített csapatot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.