Erdei Zsolt itthon folytatja pályafutását

Ellentmondásos híreket követően kiderült, Erdei Zsolt a tavasszal hazai ringben folytatja bokszpályafutását.

Deák Zsigmond
2014. 01. 15. 1:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amatőrként világ- és kétszeres Európa-bajnok, olimpiai bronzérmes, profiként a WBO szervezet félnehéz- és a WBC cirkálósúlyú vb-övének tulajdonosa volt Erdei Zsolt. A népszerű Madár 2010-ben amerikai karriert kezdett, de a tengerentúlon csak két felhozó mérkőzés jutott neki, a többit – pedig akadt közte vb-címderbi is az akkori IBF-első Tavoris Clouddal – különböző okok miatt (bordatörés, kézsérülés) lemondta.

Tavaly márciusban, közel két év szünet után Monacóban húzott kesztyűt az orosz Gyenyisz Gracsov ellen, s erősen vitatható módon elveszítette profi veretlenségét. Ezek után elmondása szerint megingott a bizalma amerikai promóterében, Lou DiBellában, december folyamán mégis elfogadta az újabb ajánlatot egy január 31-i tengerentúli derbire a koszovói albán származású Elvir Muriqi ellen.

Amit aztán kurtán-furcsán lemondott, de nem a sokak által várt visszavonulása miatt, hiszen mégis komoly edzésmunkába kezdett, elmondta, újra Európára koncentrál. Különböző internetes fórumokon el is indult a találgatás, s amikor a kritikákat többek között hazánk legsikeresebb bokszmenedzsere, Rácz Félix próbálta csitítani, már meg is született az összefüggés: Erdei a magyar Ferobox Eventhez igazol.

Újabb adalékként Erdei bejelentette, hogy sajtótájékoztatón tesz fontos nyilatkozatot pályafutásáról, majd kaptunk egy másik meghívót ugyanerre az eseményre az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért és ifjúságért felelős államtitkárságáról, amely szerint klasszisunk magyarországi bokszturnéra indul: „A profi ökölvívó ezúttal a hazai közönséget szeretné elkápráztatni tavasszal kezdődő mérkőzéseivel.”

Bár a megfogalmazás nem igazán szabatos, egyéb forrásból szerzett információinkkal kiegészítve kijelenthetjük, hogy Erdei Zsolt itthon folytatja tovább pályafutását, s ha kora tavaszi, regionális európai címért zajló mérkőzése jól sikerül, akkor logikusan szóba kerülhet újra a vb-trón, vagy épp egy Gracsov elleni reváns is. Ha nem, akkor viszont ez lehet a búcsú. (Zárójeles megjegyzés, hogy annak idején épp Rácz Félix hozott össze Nagy „Csonttörő” János számára két nagy sikerű itthoni „visszavágó” mérkőzést a Kovács „Kokó” Istvánt kiütő argentin Julio Pablo Chacónnal.)

A május végén már a negyvenedik születésnapját ünneplő Madár legutóbb 2007 nyarán szerepelt hazai ringben, amikor a SYMA-csarnok küzdőterén a 11. menetben végzett az amerikai George Blades-szel, megőrizve vb-címét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.