Ez a hattyú tényleg meghalt

Végzetes orosz hiba, olasz Eb-arany jégtáncban Budapesten.

2014. 01. 17. 12:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jégtáncban a rövid tánc után mindössze négy század volt a különbség az élen álló két páros között a budapesti Eb-n: az olasz Anna Cappellini, Luca Lanotte kettős 69,58, az orosz Jelena Iljinih, Nyikita Kacalapov duó 69,54 pontot korcsolyázott össze az első felvonáson. A második, a csütörtök éjszakába nyúlt kűr pedig igazi drámát hozott a SYMA-csarnokban. Előbb az olaszok kerültek sorra, és a tavalyi Eb bronzérmesei Rossini: A sevillai borbély remekére nagyot alakítottak, életük legjobbjaként 102,03 pontot kaptak. Így 171,61-gyel vártak a sorukra, hogy ez mire lesz elegendő.

A legutolsóként szólított Eb-2. oroszok még az ő produkciójuknál is szenzációsabbal rukkoltak ki, megidézve Csajkovszkij: A hattyúk tava klasszikusát. Jelena Iljinih varázslatos hattyút alakított, de ezúttal nem lett happy end, mert a program vége felé a twizzle sorban – amikor a szinkron forgások közben, tehát nem összekapaszkodva a korcsolyázóknak haladniuk is kell a jégen – a jégre huppant. Az oroszok így is 100,97 pontot kaptak, s 170,51-gyel lettek ezüstérmesek. Ha nincs a hiba, ők az Európa-bajnokok

Azt, hogy nagy színészek, a programjuk végén is bizonyították, mintha mi sem történt volna, úgy integettek ki mosolyogva a közönségnek – elvégre a pontozók felé végig jó benyomást kell kelteniük –, a színfalak mögött azonban már lehullott az álarc. S főleg a duó férfi tagjáról rítt le, hogy nem tudja megemészteni a történteket.

„Elajándékoztuk az aranyérmet Láttam, amint Lena készül a forgáshoz, és észlelte, hogy én egy kicsit lemaradtam tőle. Utána viszont, amikor kiforogtam, már csak azt láttam, hogy sokkos állapotban fekszik a jégen ” – jegyezte meg Kacalapov, amihez társa annyit tett hozzá szintén roppant csalódottan: „Ilyen a sport, ez is megtörténhet, jó lecke volt ez számunkra.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.