Fernandez: téli sport déli királya

A budapesti műkorcsolya-Eb-n a férfiak rövid programját nagy fölénnyel nyerte meg a címvédő spanyol.

2014. 01. 16. 18:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A férfiaknál négy Európa-bajnok is van a mezőnyben a budapesti műkorcsolya- és jégtánc-Eb-n, következésképpen egyikük a dobogóról is biztosan lemarad. S a csütörtöki rövid program után annak áll a legrosszabbul a szénája, aki a legveretesebb éremkollekcióval rendelkezik. A francia Brian Joubert tíz éve 19 esztendősen éppen nálunk szerezte meg az első Eb-aranyát, amihez a későbbiek során még kettőt hozzátett, 2007-ben világbajnok lett, az utóbbi években azonban már nem nagyon szalad vele a szekér. S bizony sokak nagy kedvence most a SYMA csarnokban is bizonytalankodott, el is esett, és a 73,29-es pontszáma a kűr előtt mindössze a kilencedik helyre elegendő. A franciáknak nem volt jó napjuk, mert a 2011-es Eb-n 1. Florent Amodio is csak a hetedik helyen áll 78,60-tal.

A címvédő spanyol Javier Fernandez ugyanakkor elkápráztatta a pontozókat – a négyfordulatos Salchowot, a tripla Axelt és a tripla Lutz-tripla toe loop kombinációt is tökéletesen hajtotta végre –, 91,56-ot korcsolyázott össze. Hatalmas fölénnyel vezet; ami akkor sem változna, ha szabályba fektetnék, hogy a szörnyen kinéző kűrruhák miatt öt pontot le kell vonni. A második helyen az orosz Szergej Voronov áll 85,51-gyel, a harmadikon pedig a cseh Tomas Verner 83,51-gyel, és utóbbi a negyedik Európa-bajnok, aki még 2008-ban volt a kontinensünk legjobbja.

A mezőny magyar indulója, a húszéves, Eb-újonc Forgó Kristóf mintegy ezer néző előtt a tripla toe loop-tripla toe loop kombinációval nyitott, ezt hibátlanul végre is hajtotta, ahogyan a dupla Axelt is, a tripla flipnél azonban hibázott. A forgásai viszont – nomen est omen – szépen sikerültek, és nagy tapsot kapott. Összesítésben egy-egy dán, török, osztrák, svéd és örmény versenyzőt megelőzött, 47,91 ponttal végzett a 30. helyen. Így nincs ott a legjobb huszonnégy között, akik majd a kűrjüket is bemutathatják, de ez papírforma. „Sajnálom az elrontott ugrást, a melegítésnél nem volt gond, de a versenyen izgultam. Még rutintalan vagyok, s remélem, hogy nem a mostani eredményem a karrierem csúcsa” – nyilatkozta Forgó Kristóf.

Eredmények:

Férfiak, állás a rövid program után: 1. Javier Fernandez (spanyol) 91,56; 2. Szergej Voronov (orosz) 85,51; 3. Tomas Verner (cseh) 83,51, 4. Makszim Kovtun (orosz) 83,15; 5. Michal Brezina (cseh) 82,80; 6. Alexander Majorov (svéd) 79,62.

Jégtánc, Európa-bajnok:

Anna Cappellini, Luca Lanotte (Olaszország) 171,61 pont
2. Jelena Ilinyih, Nyikita Kacalapov (Oroszország) 170,51
3. Penny Coomes, Nicholas Buckland (Nagy-Britannia) 158,69
...21. Turóczi Dóra, Major Balázs

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.