Golyóálló mellény sem ártana az öttusaversenyhez

A budapesti fedett pályás viadallal és új szabályokkal kezdődik 2014 a folyamatosan változó sportágban.

Deák Zsigmond
2014. 01. 31. 5:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Új év, de több mint negyedszázada, 1987 óta régi szezonkezdet: hétvégén itt a budapesti fedett pályás viadal. Milyen lesz a mezőny?
– Jó, mert mindenkinek kellemes a felkészülés monotóniáját megszakítani, a „favágást” színesíteni. Nagy mezőny, összesen százhúsz induló várható, itt lesz a férfi-világbajnoki címvédő litván Kinderis, a szintén vb-érmes ukrán Kirpulanszkij és az olasz Di Luca, no meg a mieink, Marosi, Kasza és a többiek, a lányoknál Földházi Zsófi, Kovács Saci, a német Schöneborn, de nem az olimpiai bajnok, hanem a húga. A Demeter fivérek hiányoznak majd mandulagyulladás, illetve influenza, valamint Gyenesei Leila csípő- és derékfájás miatt. Bemutatkoznak a juniorok közül feljött új válogatott kerettagok, Harangozó Bence, Málits István.

– Az évet szokás szerint barcelonai edzőtáborral kezdték. Hányadszor is?
– Ha jól emlékszem, Kovács Bandi 1987 táján ment ki a spanyolokhoz, gyakorlatilag azóta járunk oda. Egyre jobbak a körülmények, felépítettek egy csodálatos uszodát, 50-es és 33-as medence, az alatta lévő szinten erősítő- és fitneszterem, kardiogépek, felette tornacsarnok, Berki Krisztiánék a hétvégén utaznak ki oda. Mi két hetet edzettünk, alapoztunk, jó időben, 13-14 fokban. Egyszer felfutottunk a város mellett magasló Tibidabo-hegyre, pont akkor hatalmas köd ereszkedett le, alig bírtunk mindenkit összeszedni, Berka Imrét, a gyúrót el is vesztettük, de aztán megtaláltuk... Végül 19-en zsúfolódtunk be egy Ford kisbuszba, úgy tudtunk lejönni.

– Szerencsére. A budapesti idénynyitó után merre vezet versenyzőink útja?
– Coloradóba, magaslati edzőtáborba, s onnan mennek át Acapulcóba, a Világkupa-sorozat első helyszínére. Kairóban lenne a második, de oda nem ártana golyóálló mellény is, a magyar csapat korábban már kétszer is elmenekült onnan, de ez egy új generáció... Utána a kínai Csengdu következik, majd Budapest. A világkupadöntőt Floridában rendezik, az Eb-nek még nincs helyszíne, csak időpontja, az augusztusi vb-nek Lengyelország ad otthont.

– Most Budapesten debütálnak az új szabályok. Mi változik?
– Főképp a pontozás, a maximum 1000 helyett 250, a lovaglásban 1200 helyett 300 lett, de az arányok nem változtak, csak például korábban 40 pont különbség ért 10 másodpercet a kombinációs számban, most pedig 10. S aki a lovaglásban nagyot hibázik, fordított irányban lovagol a pályán, azt megint kizárják, ebben a tekintetben visszafordultunk a régi szabályok felé. Nagyon helyesen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.