Harmincezer dollárt osztanak Szombathelyen

Az asztaliteniszezők World Tour sorozatába is bekerült Hungarian Openen 36 ország 277 versenyzője indul.

2014. 01. 28. 19:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két évvel ezelőtt a londoni olimpia előtt a földkerekség legjobbjainak számító kínaiak is tiszteletüket tették a Pro Tourt felváltó World Tour-sorozatba is bekerült Hungarian Openen a SYMA csarnokban, és Pákh Imre, a Magyar Asztalitenisz Szövetség (MOATSZ) akkori elnöke azt ígérte, hogy 2013 januárjában jön a folytatás. Ehelyett viszont Pákh Imre ment – 2013 áprilisában Nátrán Roland lett az elnök –, és tavaly el is maradt a viadal. Idén azonban megrendezik a Hungarian Opent, újra a World Tour-sorozatban, szerdától Szombathelyen az Aréna Savariában pattog a labda. S ugyan a mezőny most kétségkívül haloványabb a két évvel ezelőttinél, a 36 ország 277 reprezentánsa között így is jó néhány klasszis akad, akik nyilvánvalóan minél többet szeretnének zsebre vágni a 30 ezer dolláros pénzdíjazásból.

A nőknél a holland színekben versenyző Li Jiao 16., a román Elizabeta Samara 27., az osztrákok kínaija, Liu Jia 32. a világranglistán, a negyedik kiemelt pedig Póta Georgina, aki 55. a rangsorban. A tizenhat kiemelt között még két honfitársunk található, Lovas Petra (7.) és Pergel Szandra (13.). A férfiaknál a térdoperációja után közel egy évet kihagyott, s most visszatérő Christian Süss az első kiemelt, jelenleg 60. a világranglistán, de a csapatban olimpiai ezüstérmes és háromszoros vb-2., párosban is vb-2., továbbá nyolc Eb-címet begyűjtött német játékos megfordult már a top 20-ban is. Legjobb magyarként Pattantyús Ádámot emelték ki, a 13. helyen. Érdekesség, hogy a hazai indulók közül a legidősebb, Varga Zoltán 1974-es születésű, a legfiatalabb, Bruckner Máté pedig 1998-as, aki még nincs 16 éves. Női versenyzőink között azonban korban még nagyobb a szórás, hiszen Braun Éva 1969-ben, Fehér Orsolya 1999-ben született, ő augusztusban lesz 15 éves.

– Ez az első állomása az idei World Tour-sorozatnak, és gyakorlatilag az első nemzetközi eseményünk. Azzal együtt, hogy a légiósaink már elég szépen elkezdték a szezont, Póta Gina BL-elődöntőt, Lovas Petra ETTU-negyeddöntőt játszott. Most Szombathelyen a mezőnyt közepesen erősnek nevezném, s ha Gina a papírformában megfelelően eljut a legjobb négyig, azt már jó eredménynek nevezném. Ugyanez lesz a helyzet az U21-esek versenyében, ahol Madarász Dóri van a negyedik helyen kiemelve. S persze a felnőttek között Petra és Pergel Szandi is okozhat kellemes meglepetést – mondta el Téglás Péter, női válogatottunk szövetségi kapitánya.

Januárban Póta Georgina együttese, a német TTC Berlin Eastside a Bajnokok Ligája elődöntőjében 3:1-re és 3:2-re nyert az osztrák Linz AG Froschberg ellen, míg Lovas Petra csapata, az osztrák SVS Ströck az ETTU-kupa negyeddöntőjében kétszer 3:0-ra verte a horvát STK Dr. Caslt. Játékosaink mérlege együttesen öt mérkőzésből négy győzelem – ezzel az aránnyal összességében most Szombathelyen is kiegyeznénk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.