Helikopter hozta Matát, a MU megmentőjét

Juan Mata 91 gólban volt benne két és fél év alatt a Chelsea-nél. Minden idők legdrágább United-igazolása.

Ch. Gáll András
2014. 01. 26. 13:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton kora este helikopter szállította Juan Matát, a Chelsea-től szerződtetett 25 éves spanyol középpályást a Manchester United carringtoni edzőkomplexumába. A 32-szeres válogatott játékmesterért 37,1 millió fontot, azaz 45 millió eurót fizetett a bajnoki címvédő.

„Mata személyében a világ egyik legnagyszerűbb irányító középpályását szereztük meg, aki az elmúlt két Premier League-szezonban 28 gólt és 32 gólpasszt termelt a Chelsea színeiben. Matával jelentősen erősödik a csapat, de a téli átigazolási időszakban másokat is szerződtetünk” – ígérte David Moyes, a Vörös Ördögök óriási nyomás alatt dolgozó menedzsere.

Mata a Real Madrid „canterájának” növendéke, de mivel eladták, ezért a valenciánál futott be. 2008-ban mutatkozott be a spanyol válogatottban, részese volt a 2010-es világbajnoki, majd a 2012-es Európa-bajnoki diadalnak is, de az alapcsapatba képtelen volt beverekedni magát Xavi, Iniesta, Busquets, Xabi Alonso, Fábregas és David Silva mellett.

2011-ben szerződtette a Chelsea 23,5 millió fontért. A Stamford Bridge-en töltött két teljes idénye alatt mindkétszer megválasztották a szezon legjobb Chelsea-játékosának. Összesen 95 gólban játszott szerepet kél és fél idény alatt gólszerzőként vagy előkészítőként.

José Mourinho nyári érkezésével megmagyarázhatatlan módon kegyvesztett lett, az irányító középpályás posztján a brazil Oscar mögé szorult, s végül úgy járt a legjobban mindenki, ha eladják. Ez végül klubrekordot (mármint a Manchester Unitednek klubrekordot) jelentő 45 millió euróért most sikerült is.

Mata szombat délután alá is írta a szerződést, stílszerű módon helikopter szállította a játékost a carringtoni edzőcentrumba. Ha minden jól megy, hétfőn bemutatják az Old Traffordban, s kedden már játszik is a Cardiff elleni Premier League-mérkőzésen.

A United az FA-kupából és a ligakupából már kiesett, a bajnokságban 14 ponttal lemaradva az éllovas Arsenal mögött csak hetedik, egyedül a Bajnokok Ligájában áll még, a nyolcaddöntőben az Olympiakosz az ellenfele, viszonylag jó továbbjutási esélyekkel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.