Hét éve nem dobtak ennyit az NBA-ben

Carmelo Anthony 62 pontját Muhammad Ali inspirálta, legutóbb Kobe Bryant dobott ennyi pontot egy meccsen.

Ch. Gáll András
2014. 01. 25. 13:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Semmi sem utalt arra, hogy különleges este lesz. A New York Knicks ötös vesztő szériát hurcolt magával, a Madison Square Garden 19 812 nézője semmi jóra nem számíthatott a Charlotte Bobcats ellen, hiszen nyolcmeccses hazai sorozata első három mérkőzését elbukta Mike Woodson edző alakulata. Ráadásul a trénernek rezgett a léc, nagyon úgy tűnt, a csapat elkezdett ellene játszani, s edzőbuktató üzemmódba kapcsolt.

Woodsonnak azonban váratlanul támadt egy ötlete. A meccs előestéjén szétosztott a játékosok között egy Muhammad Ali emlékezetes mondatait tartalmazó inspiráló videót. És ezzel szíven találta a csapat sztárjátékosát, Carmelo Anthonyt. „Melónak” ugyanis Ali a bálványa.

– Ali arról beszélt, mi a nagyság, a sportemberi nagyság. Azt mondtam a fiúknak a feldobás előtt, hogy most megmutatom, én is nagy vagyok.

És megmutatta. Első öt dobása – öt perc alatt – célba talált, egy negyed után 20, félidőben 37 pontnál tartott, de úgy, hogy a második negyed utolsó másodpercében eleresztett a saját térfeléről egy bombát, a labda még a levegőben volt, amikor megszólalt a duda, majd a Spalding suhogó hang kíséretében átsurrant a gyűrűn.

Woodson már a második negyedben megkérdezte Anthonyt, fáradt-e, de ő azt mondta, nem akar leülni. A negyedik játékrészben a tréner szusszanásnyi időt akart adni a kegyelmi állapotban kosarazó bedobónak, Iman Shumpertet akarta beküldeni a helyére, de Tyson Chandler és Amar’e Stoudemire két oldalról megragadták a kosarast, és nem engedték bemenni a parkettre. „Te most itt maradsz, mert Carmelo transzban van!”

Amikor a harmadik negyedben 46 ponthoz érkezett, a tömeg elkezdte kántálni: „Me-lo! Me-lo!” A negyed végére 56 pontnál járt, és ezzel beállította az oklahomai Kevin Durant idénycsúcsát.

Woodson egy pillanatra se ültette le a más dimenzióba került Anthonyt. Már csak Bernard King kereken harmincéves klubrekordja (60 pont) és Kobe Bryant 61 pontos – csúcsa várt megdöntésre.

Amikor Melo 60 ponthoz ért, a Bobcats játékosai kettős őrizetbe vették. De ez sem használt. 7:18 volt hátra a meccsből, amikor Anthony három védővel a nyakán a jobb oldalról kosárra fordult, és bár gyötörték, besimította a labdát.

62 pont!

Hét éve nem esett ennyi egy meccsen az NBA-ben, akkor Kobe Bryant 65-öt dobott a Portlandnek. A mostani Gardent 1968-ban építették, a régiben a csarnokcsúcsot a legendás Wilt Chamberlain tartja 73 ponttal – ő a San Francisco Warriors játékosaként 1962-ben dobott ennyit a Knicks ellen.

Amikor megszületett a 62. pont, időt kért Woodson, és lecserélte Anthonyt, miközben az eredményjelzőn villogott a hatvankettes szám, a közönség pedig azt üvöltötte: „M-V-P!”

Soha nem tudjuk meg, meddig jutott volna Melo, hogyha Woodson végig a pályán hagyja...

Majd’ elfelejtettük: a meccset 125:96-ra a Knicks nyerte meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.