Hogyan fognak pénzükhöz jutni a pécsi labdarúgók?

Matyi Dezső, a PMFC-Matias tulajdonosa megnyirbálta az ügyvezető, Feleki Attila jogait.

TK
2014. 01. 27. 13:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A PMFC többségi részesedését közvetve cégein, a Sorvezető Kft.-n és a Pécsi Direkt Kft.-n keresztül birtokló Matyi Dezső tavaly decemberi bejelentése mögött az is állhat, hogy a vállalatbirodalma életveszélyesen meggyengült. Ezt az is alátámasztja, hogy tavaly kétszer rendeltek el végrehajtást a Matias Borászat Kft. ellen a fennálló tartozások miatt. Gazdasági körökben pedig a Matyi cégeit összefogó Alexandra-birodalom nem tekinthető még hazai viszonylatban sem óriásinak, több száz hasonló kaliberű cég van Magyarországon. A PMFC futballklub azonban a kirakatban van – köszönhetően a hazai sportélet, a politika és a média kapcsolatának – írja a Pécsma.hu. A portál úgy értesült, hogy Matyi Dezső abban reménykedik, a futballt felhasználva megkapja azt a sajtófigyelmet, amellyel „zsarolni tudja” a döntéshozókat, politikai szereplőket.

A Pécsi Sport Nonprofit Zrt. (PSN) vezérigazgatója, Vári Attila személyesen vitte be a pécsi focicsapat klubházába a város ajánlatát: Pécs 1 eurót fizetne a klubért. A PMFC Stadion utcai klubházában hivatalosan is átvették a város által tett ajánlatot.

 

Vári Attila újságírók előtt elmondta: az ajánlat tartalmazza azt is, hogy még az adásvétel előtt átvilágítanák a PMFC-Sport Kft.-t, hogy tisztán lássák, milyen pénzügyi helyzetben van a klub. Tudomásuk szerint ugyanis 500 millió forint körül van az adósságállomány – tette hozzá.

 

A PSN vezérigazgatója leszögezte, a cél az, hogy a PMFC helyzetét stabilizálják, átlátható legyen a működése és ezzel együtt befektetőt keressenek. Utóbbiakkal már meg is kezdték a tárgyalásokat, de természetesen várnak Matyi Dezső válaszára is.

A pécsi internetes oldalnak több forrásból megerősítették, hogy a PMFC-Sport Kft. finanszírozása során többször is előfordult, hogy egy Matyi Dezsőhöz köthető vállalkozás adott kölcsön a cégnek, ami most több százmilliós teherként jelenik meg. A Pécsma.hu úgy értesült, hogy tavaly szinte semmilyen szállítói tartozást nem fizettek ki a klubnál, inkább a túlélésre játszottak: a cél az volt, hogy a felszámolási eljárásokat elkerüljék és a dolgozók, játékosok megkapják fizetésüket.

A honlap arról is beszámol, hogy pletykaszinten – bár erről érdemi információkat nem tudtak szerezni – az terjed a futballszerető lakosság körében, hogy a PMFC-Sport Kft.-ben rendre előfordult, hogy egy komolyabb összeg reggel megjelent a számlán, majd délutánra eltűnt.

A Pécsma.hu úgy tudja, hogy volt forgatókönyv a tavaszi idény finanszírozására, ám a tulajdonos bizonyos jogokat visszavett az ügyvezető Feleki Attilától, így kérdésessé válhat, hogy megkapják-e például a fizetésüket a játékosok. Mindez azért is fontos kérdés, mert márciusban már az NB I-es induláshoz szükséges licenc megszerzése következik, amihez ellenben kellenek azok az igazolások, amelyek szerint nem tartozik a klub a játékosoknak. Amennyiben nincs meg a klub indulási joga, akkor a csapat visszaeshet az NB III-ba, amivel bukhatják az egymilliárdos stadionfejlesztést. Ezek alapján logikus forgatókönyv lenne, ha a történtek után Feleki Attila lemondana ügyvezetői posztjáról, erre a februárban esedékes taggyűlésen várhatóan sor is kerül – olvasható a pécsi portálon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.