Íme, Böhn lehetséges utódai

Négy utódjelöltje van az MKSZ-nek : Németh András, Jakob Vestergaard és Zdravko Zovko is képbe került.

Ch. Gáll András
2014. 01. 28. 13:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint az közismert, Karl Erik Böhnnél, a magyar válogatottal 2012 decemberében Európa-bajnoki bronzérmet nyert norvég szakembernél tavaly januárban diagnosztizálták a leukémiát, és decemberben vált nyilvánvalóvá, hogy betegsége gyógyíthatatlan, így már nem térhet vissza a nemzeti együttes élére. Hiányában 2013 tavaszán és nyarán gyakorlatilag nem funkcionált a válogatott – ősszel Hajdu János ideiglenesen átvette pozícióját, és vb-negyeddöntőbe jutott együttesével –, ez a luxus azonban idén megengedhetetlen. Már csak azért is, mert az esztendő végén magyar–horvát közös rendezésű Eb következik, amelyre kis túlzással már holnap meg kellene kezdeni a felkészülést.

Ennek tudatában a szövetség, az MKSZ elnöksége e heti ülésén eldönti, kivel kezdi meg a tárgyalásokat. Vetési Iván elnök kedden a Digi Sport Reggeli Start című műsorában úgy fogalmazott, reméli, bő tíz napon belül be tudják jelenteni, ki lesz az új kapitány; majd hozzátette, négy jelölt van, de azt nem árulta el, közülük hányan magyarok, illetve külföldiek.

Értesüléseink szerint Németh András, Jakob Vestergaard és Zdravko Zovko is esélyes. Németh (1953-ban született) 1992 és 2007 között a Ferencváros, majd az osztrák Hypo edzője volt, és már belekóstolt a kapitánykodásba is. Olyannyira, hogy a női válogatottal bronzérmet szerzett a 2005-ös szentpétervári vb-n, ám a 2007-es franciaországi 8. helyezés, pontosabban annak utórezgései miatt lemondott.

A dán Jakob Vestergaard (1975) is dirigált már nemzeti csapatot, igaz, „csak” Ausztráliát. A Viborgot bezzeg kétszer is BL-diadalig kormányozta – egyik alkalommal a Győri ETO nagy bánatára –, tavaly tavasszal pedig az Oltchim Valcea trénereként gyűlt meg vele a győriek baja. A román sztárklub azonban elemeire esett, ezért Vestergaard hazatért, az FCM Håndboldhoz. Valószínűleg nem ez vágyai netovábbja, nem is a végállomás.

Zdravko Zovko (1955) régi kedves ismerősünk. Játékosként Jugoszláviával 1984-ben olimpiai bajnok lett, edzői pályája eddigi csúcsa a Veszprém férfi alakulatának gardírozása volt. A női vonalon a kaproncai RK Podravkánál és az orosz Zvezda Zvenigorodnál szerzett tapasztalatokat, a vasárnap véget ért dániai férfi Eb-n horvát másodedzőként láthattuk viszont.

Mivel Vetési Iván négy jelöltről beszélt, mi azonban csak három nevet vonultattunk fel, listánk nem teljes. Viszont arra alkalmas, hogy kiváló kapitányt válasszon az elnökség, hiszen Németh Andrást és Zdravko Zovkót testközelből ismerjük, Vestergaard pedig ugyan még csak ellenfélként járt nálunk, de esélyeit bizonyára nem rontja, hogy a tavaly decemberi, szerbiai női vb első négy helyezettjéből három dán mestert foglalkoztatott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.