Küzdeni mindenkinek, körömszakadtáig

A vb-címvédő spanyolok ellen rajtol férfi kézilabda-válogatottunk a dániai Eb-n.

Ch. Gáll András
2014. 01. 10. 18:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mieinknek a vb-címvédő spanyolokkal, a félig-meddig hazai pályán játszó norvégokkal és az olimpiai negyeddöntő miatt bosszút forraló, ugyancsak északi izlandiakkal kell megküzdeniük az első körben. Tovább még ne is bámészkodjunk, bár a névsor alapján nem túlzás: nehezebb lesz bejutni a tizenkettőbe, mint onnan a nyolcba.

Mocsai Lajos szövetségi kapitány, mintha nem is sporteseményre, hanem háborúba indulna a sereg, olyan hangsúlyokkal mondta: „Sem előre mentegetőzni, sem utólag magyarázkodni nem szeretnék, ezért tényeket sorolok. A magyar válogatott azon hat csapat közé tartozik, amely az elmúlt négy-öt évben minden világversenyen ott volt, ez a németeknek és az oroszoknak sem sikerült. De számolnunk kell vele, hogy Skandináviában óriási nyomás nehezedik majd ránk. „A korábbiakkal ellentétben szétszóródtak a játékosaink, tíz klubból kellett összehívni őket, most az a Szeged adja a keret gerincét, ahol a külföldi szakmai vezetés miatt egészen más rendszerben zajlik a munka. Ez természetesen nem javítja a helyzetünket. Az sem, hogy novemberben egy hetet dolgozhattunk együtt, az Eb előtt pedig durván kettőt. Január 2-ára álltunk össze, most már csak azok számítanak, akik itt vannak. Az kevés lesz, ha csak összeadódik az egyének ereje, a közösségnek meg kell azt sokszoroznia, csak így van esélyünk arra, hogy teljesítsük a rendkívül magas célkitűzést. Úgy indulunk Dániába, hogy minden mérkőzésünkön körömszakadtáig küzdünk.”

Mocsai hozzátette, a sérült Nagy Lászlót már szóba sem hozza, miközben nyilvánvaló, hogy ő minden csapatban meghatározó ember lenne. Ilyés Ferenc, a Harsányi Gergely távollétében – a jobbszélső felesége első babájukat várja, ezért ő is itthon marad – csapatkapitánnyá előlépett átlövő e témához csatlakozva jegyezte meg: „Amikor kiderült, hogy Nagy László nem jön az Eb-re, eldöntöttük, hogy csak egymásra figyelünk, akkor is, ha a sajtó folyamatosan azt találgatja, jön a Lacika, nem jön a Lacika. Mi már magunkkal foglalkozunk, és azzal, hogy odaérjünk az első nyolcba.”

Eltökélt, kissé talán dacos vélemény is. A győzelem érdekében persze mindenféle érzés mozgósítható, és legalább egyszer nyerni kell. Nem feltétlenül a vasárnapi nyitányon, a vb-címvédő spanyolokkal szemben, bár az Eb-rajton a mieink rendre parádéznak. 2008-ban, Bergenben épp az ibériaiakat intézték el 35–28-ra, 2010-ben, Bécsújhelyen a franciák kapaszkodtak a 29–29-es döntetlenért, 2012-ben, Újvidéken az oroszok rebeghettek hálát a 31–31-ért. Utána azonban rendre beütött a ménkű, ezúttal viszont éppen az izlandiak és a norvégok ellen táplálhatunk vérmesebb reményeket. Előbbieket a londoni olimpia negyeddöntőjében, hosszabbításban, utóbbiakat a 2011-es vb-n sikerült legyűrni, most nagy valószínűséggel egyetlen győzelem is továbbjutást érne. A középdöntőben aztán a herningi négyesből a házigazdán kívül bárki – Csehország, Ausztria, Macedónia – inkább verhető, mint az északiak.

Az Eb, minden tévhittel szemben, kvalifikációs viadal is. A jövő évi, katari vb-nek a címvédő spanyolok mellett a kontinenstorna első három helyezettje – spanyol érem esetén az első négy – automatikus résztvevője, a többiek júniusban az előselejtezők továbbjutóival és a németekkel kiegészülve kilenc kvalifikációs párharcot vívnak a további kilenc kvótáért, és az Eb 4–12. helyezettjei kiemeltként várhatják majd a sorsolást. Számos ok mutatkozik tehát az első kör túlélésére; csakhogy a riválisok számára is.


– A csoport (Herning): Dánia, Csehország, Ausztria, Macedónia.

– B csoport (Aalborg): Magyarország, Spanyolország, Izland, Norvégia.

– C csoport (Aarhus): Szerbia, Lengyelország, Franciaország, Oroszország.

– D csoport (Koppenhága): Horvátország, Fehéroroszország, Svédország, Montenegró.

 

A magyarok csoportellenfelei: vasárnap 18.15, Spanyolország; kedd 18.00, Izland; csütörtök 20.15, Norvégia.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.