Lékai csillogott, mégis ajtót mutathatnak neki

Kimondjuk: Lékai Máté megfelelő utódja lehet Császár Gábornak. Ezt igazolta az Eb-n, klubja azonban furcsa lépésre szánta el magát.

Gabay Balázs
2014. 01. 28. 9:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszanézte már a norvégoknak lőtt egész pályás gólját?
– A meccs másnapján megnéztem, de azóta nem láttam.

Nem mindennapi találat volt, próbálkozott már hasonlóval korábban?
– Így még nem. Volt, hogy a kapus lement a pályáról, és belőttem messziről, de úgy, hogy ő is fent volt, még nem.

A káprázatos Lékai-gól Norvégia ellen:

Sokan emiatt az egy gól miatt sztárolják, de azért történt még egy s más az Európa-bajnokságon. Hogyan értékeli saját maga és a csapat teljesítményét?
– Az első három meccsen jó formában voltam, ment a játék. Az utolsó három találkozón viszont nem teljesítettem úgy, ahogyan az elvárható tőlem, sok hibával kézilabdáztam. A jövőben arra kell törekednem, hogy a kezdeti jó játékot minél hosszabb ideig fenn tudjam tartani a sorozatterhelés során.

A betegség azért nem szokott lendíteni az ember játékán.
– Nem szeretném erre fogni a dolgot, ez ugyanis gyenge kifogás volna. Így is jobban kellett volna teljesítenem. A válogatottra kitérve: a spanyolok elleni nyitómeccsen harmatosak voltunk, utána volt egyhuzamban négy jó mérkőzésünk. Az utolsó, osztrákok elleni találkozón viszont teljesen összezuhantunk.

A felkészülési meccsek tükrében nem lett volna meglepő, ha a 8. helynél hátrébb zárunk az Eb-n. Vagy épphogy az Eb-n a macedónok és Izland ellen mutatta igazi arcát a csapat?
– Az előzményektől függetlenül én jó szereplésre számítottam a válogatottól. Az Európa-bajnokság előtt elfogadtam volna a nyolcadik helyet, viszont, ha nincs az osztrákok elleni rendkívül gyenge második félidő, akkor az ötödik helyért játszhattunk volna. Így azért keserűbb a szám íze. Azt gondolom ugyanakkor, hogy az elődöntő nem reális elvárás a csapatunktól. Ha megnézzük, hogy kik végeztek az első négy helyen, akkor láthatjuk, hogy mindegyik rivális erősebb, mint mi.

Az Eb utolsó napján kisorsolták a vb-selejtezők párosítását, nekünk Szlovénia jutott. A Celje játékosaként elég jól meg tudja ítélni leendő ellenfelünk erejét.
– Nagyon nem örültem a hírnek, hogy velük játszunk majd. Norvégia vagy Németország sokkal kedvezőbb ellenfél lett volna, így viszont azt kell, hogy mondjam: a lehető legerősebb riválist kaptuk a selejtező mezőnyéből. Egyre több a fiatal szlovén tehetség, és egészen más stílusban kézilabdáznak, mint mi. Sok lábmunkával játszanak, és nagyon erősek a széleken. Korábban nem volt igazi nagy lövőjük, most már azért ez sem igaz. Persze ők sem örülnek nekünk, nekem legalábbis ezt mondták a társak. 50-50 százalék esélye van továbbjutni mindkét csapatnak. Mindent megteszünk, hogy kijussunk a világbajnokságra, hiszen innen lehet majd kikerülni az olimpiára.

– A Celje nemrég igazolt irányítót, de ez az ön posztja a csapatban. Ez azért elég komoly jelzés.
– Velem nem beszéltek a vezetők a jövőről, mielőtt eljöttem az Eb-re. A netről tudtam meg, hogy érkezett egy új játékos a posztomra, így nem is egyeztettem még senkivel a továbbiakról. Ez a lépés valóban azt mutatja, hogy nem számolnak velem komolyan a jövőben. Nagy valószínűséggel nem a Celjében folytatom a pályafutásomat, de hogy hová igazolok, egyelőre nem tudom.

Milyen országokból keresték? Van esély arra, hogy hazatér?
– Egyelőre nem szeretnék beszélni erről. Több ajánlatom is van, de nem tudok részletekről beszámolni. Annyi biztos, hogy nyáron lejár a szerződésem, a többi a jövő zenéje.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.