Léket kapott, s elsüllyedt az Eger

A magyar vízilabda bajnoka a világválogatottól sem kaphat ki 13 góllal, mégis kikapott 20-7-re a Primorjétól.

Ch. Gáll András
2014. 01. 30. 10:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A továbbjutást illetően már korábban sem voltak illúzióink. A ZF-Egert a sorsolás a Bajnokok Ligájában a jóval nehezebb hatosba, az olasz sztárgárda Pro Recco, valamint a két horvát nagyágyú, a dubrovniki Jug és a fiumei Primorje mellé osztotta be, ráadásul erről az ágról – mivel a finálé házigazdája, a Barceloneta is ide került – csak ketten lépnek tovább a májusi, hatcsapatos szuperdöntőbe. A hazai elitben megingathatatlan hevesiek a nemzetközi porondon egyébként is rendre alulmúlják önmagukat, így történt ez 2013 őszén is. A Reccóval szemben 8-7-re vesztes hazai BL-rajt bele is fért a képbe, a Barcelonától, ugyancsak a Bitskey-uszodában kapott 11-5 már szétfeszítette annak kereteit, s a dubrovniki 16-11-es verés zárta az óesztendőt. Az újat pedig az Olimpiakosz feletti 12-11 nyitotta, így a hurráoptimisták azonnal számolgatni kezdtek: hogyan lehetne mégis továbbevickélni?

Ha pusztán a matematika kedvéért belementünk a játékba, erre azt felelhettük: több idegenbeli bravúrral, elsőként fiumei győzelemmel. A magyar Varga testvérpárral felálló Primorje szerda késő este fogadta Gerendás György együttesét, a tréner a meccs előtt klubja honlapjának nyilatkozva kijelentette: „Azért mi nem kirándulni jöttünk, amíg van sanszunk, addig megpróbálunk élni vele.”

E magától értetődő szándékból azonban semmi sem köszönt vissza a vízben. A horvátok 5-1-es első negyeddel nyitottak, a másodikban 9-1-re húztak el, először 14-4-nél nőtt tízre a differencia, és sporttörténelminek mondható 20-7-es összeomlás lett a vége. Ezúttal a bírókra sem foghattunk semmit, tíz emberelőnyt ítéltek a vendégeknek, akik ezekből egyetlen egyet váltottak gólra.

Tagadhatatlan, a Primorje roppant erős csapat, egészen kivételes lövőkkel. Csakhogy a tavaly októberi, novemberi BL-selejtezőből arcátlan játékvezetői támogatással tudta kiverni 18-17-es összesítéssel a Szolnokot, ez a mostani 20-7 ezért is méltatlan, megengedhetetlen, megalázó a magyar bajnok számára. Amely a háromszoros olimpiai aranyérmes Biros Péter mellett hat jelenlegi válogatottkeret-tagot is felvonultat, köztük a barcelonai vb-n is remeklő centert, Hárai Balázst.

Gerendás György a sportnapilapnak adott villámértékelésében némi akasztófahumorral úgy fogalmazott, a jó hír az, hogy legalább a takarítónő nem lőtt gólt, de ennyi vigasszal, értékeléssel nyilván senki sem érheti be. A mérkőzés másnapján, csütörtök reggel ezért Gerendás mellett Bárány Attila ügyvezető elnököt is kerestük, de egyiküket sem értük el telefonon. A klubtól kapott tájékoztatás szerint valószínűleg azért nem, mert a csapat délelőtt még edzést tartott, a „tett helyszínén”, Fiuméban.

A tetemre hívás minősített esete. Kérdés, hogyan lesz, lehet-e még ebből, innen feltámadás. A ZF-Eger amúgy most is vezeti az OB I-es tabellát, 17 forduló után is veretlen, csupán egy döntetlent „szenvedett el”. Mármint magyar ellenfelekkel szemben; ezért szereplése határon innen és túl pólós közügy.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.