Letették az új győri sportcsarnok alapkövét

A létesítmény a Magvassy Mihály-csarnok tőszomszédságában épül. Decemberben már Eb-helyszín lesz.

2014. 01. 30. 16:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az arénába – mely egybeépül a Magvassy-csarnokkal – több mint 5000 néző fér majd be, és novemberi átadását követően az első nagy eseménye a decemberi női kézilabda Európa-bajnokság lesz. „A győriek régóta vártak arra, hogy a multifunkcionális csarnok megvalósulhasson, hiszen így még többen élvezhetik majd kézilabdázóink bajnokok ligájabeli szerepléseit, Európa- és világbajnokságok helyszíne lehet Győr, és tovább erősödhet az utánpótlásbázis is” – fogalmazott a helyi önkormányzat tájékoztatása szerint a csütörtöki ünnepi eseményen Borkai Zsolt polgármester. A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke megköszönte a kormány támogatását, az állam ugyanis csaknem 5 milliárd forintot biztosít a létesítmény megvalósítására.

Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár azt emelte ki, hogy Győr a sportok városa, a helyi klubok nem csupán a várost, de Magyarországot is több nagy sikerrel örvendeztették meg, ezért a megyeszékhely megérdemli ezt a beruházást. „A kormányzat éppen azért támogat ilyen fejlesztéseket, mert azt szeretnénk, hogy egészséges nemzedékek, sportos nemzet otthona legyen Magyarország” – mondta a politikus, hangsúlyozva, hogy a létesítmény nem csupán a versenysportról szól, felépülésével egyre több fiatal kaphat majd kedvet a sportoláshoz.

Simon Csaba, a Győr Projekt Kft. ügyvezetője elmondta, a január 8-ai területátadással a kivitelező megkezdte a munkát. Az előkészületek után hamarosan elkezdődik a szerkezetépítés. Ez május végére készülhet el, majd a különböző szakipari munkák következnek. A nyár folyamán a Magvassy csarnok is megújul, és egy új öltözőépület is épül.

Az új aréna befogadóképessége változtatható lesz az aktuális rendezvény férőhelyigénye szerint. A közel 5500 ülőhely egy részét szerelik be fixen, a többit úgy alakítják ki, hogy a lelátó alá betolható legyen. A csarnok küzdőterét keresztbe három pályára lehet majd osztani, így a Magvassyt is beleértve egyszerre négy edzésre kerülhet sor. Az épület külseje úgynevezett szitaszövet borítást kap, mely megvilágítva az elképzelések szerint látványos külsőt kölcsönöz majd az arénának. Az új létesítmény nemcsak a sport, de koncertek, kulturális rendezvények, kiállítások, vásárok és a társadalmi élet egyéb eseményeinek új győri otthona is lehet.

Görbicz Anita, a kézilabdabajnokokligája-győztes női kézicsapat kapitánya örömét fejezte ki, amiért a jövőben még nagyobb nézősereg előtt léphetnek pályára a BL-ben, s jelezte, már alig várja, hogy a decemberi Európa-bajnokságon játszhasson az új arénában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.