Műkorcsolya-Eb: Tripla Luca és a négyfordulatosok

A budapesti műkorcsolya-Eb-n a rajt előtt a két kabalafigura viszi a prímet a SYMA-csarnokban.

2014. 01. 14. 15:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy éve a vancouveri téli olimpián a férfiak műkorcsolyaversenye után mérhetetlen volt az oroszok felháborodása. Jevgenyij Pljuscsenko edzője kifakadt, szerinte a tanítványától „elrabolták” az aranyérmet, és a zsűriben küklopszok ültek. A kifakadást az váltotta ki, hogy az amerikai Evan Lysacek négyfordulatos ugrás nélkül nyert aranyérmet, ami a közvélemény mellett a szakembereket is megosztotta. Ottavio Cinquanta, a Nemzetközi Korcsolyázó-szövetség elnöke azonban megjegyezte: „A legjobb étteremnek nemcsak a legjobb steaket, a legjobb bort is kell kínálnia” – utalva arra, hogy nem elég, ha valaki négyfordulatos ugrással rukkol ki, miközben a lépéssorai és a forgásai kívánnivalót hagynak maguk után. Vancouver előtt 1994-ben, Lillehammerben esett meg, hogy négyfordulatos ugrás nélkül is olimpiát lehetett nyerni, akkor az orosz Alekszej Urmanov győzött. Utána Naganóban Ilja Kulik, Salt Lake Cityben Alekszej Jagugyin, Torinóban pedig Pljuscsenko is megpördült négyszer a tengelye körül, és minden oroszok Zsenyája a 2010-es ötkarikás játékokon is hibátlanul kivitelezte a négyfordulatos toe-loop, tripla toe-loop kombinációját, de be kellett érnie az ezüstéremmel.

Pljuscsenko, immár 31 évesen – kétségkívül túl a csúcson – a budapesti Eb-re nem jött el, de három hét múlva hazai pályán, Szocsiban indulna a negyedik olimpiáján is. (Az oroszok majd a kontinensverseny után jelölik ki a csapatukat.) Ám a férfi verseny így is roppant nívósnak ígérkezik. Befutott a címvédő spanyol Javier Fernandez, aki a tavalyi vb-n bronzérmes volt, és további három Európa-bajnok akad a mezőnyben: a francia Brian Joubert – ő már vb-t is nyert – és Florent Amodio, valamint a cseh Tomas Verner. De ne feledkezzünk meg Makszim Kovtunról, aki mégiscsak az orosz bajnok, és decemberben, 18 évesen legyőzte a nagy Pljuscsenkót is.

Ám a SYMA-csarnokban nem csak a „nagy négyes” rukkol ki négyfordulatosokkal: a 35 fős mezőnyből tizenhatan kísérelnek meg négyszer megpördülni a tengelyük körül! Fernandez a kűrjében egyedüliként három alkalommal is: a toe-loop és a Salchow mellett egy négyfordulatos Salchow, tripla toe-loop kombináció is szerepel a repertoárjában! De négyes-hármas kombinációval Joubert, Verner, az oroszok közül pedig Szergej Voronov és Kontsztantyin Mensov is készül a kűrjében, Kovtun, a német Peter Liebers és a svéd Alexander Majorov „csak” a rövid programjában.

„Most járok először Magyarországon, és apukám azt mondta, hozzak magammal fürdőnadrágot, mert ha lesz egy kis szabadidőnk, érdemes meglátogatni valamelyik termálfürdőt. A fürdőnadrágot pont elfelejtettem, de majd itt veszek egyet magamnak. Úgy érzem, mintha nyár lenne, az elmúlt néhány napot Torontóban töltöttem, ahol mínusz húsz fok volt ” – mondja Javier Fernandez, és őt is rá lehetett venni, hogy álljon össze egy közös fotóra Tripla Lucával. Az Eb-nek két „nem hivatalos” kabalafigurája is van, a másik Tripla Alex – kell-e mondani, az elnevezés a Lutzból és az Axelből jön –, és az önkéntes brigád leleményességének szüleményei. S úgy tűnik, a legtöbb fotó egyelőre róluk készült, mindig korcsolyázók társaságában, akik az edzéseken képtelenek ellenállni a kis pingvineknek. Szerdától viszont már bizonyosan alábbhagy a mókázás a SYMA-csarnokban, mert 10.30-kor a női rövid programmal megkezdődnek a versenyek.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.