Nem ébresztik fel Michael Schumachert

Huszonhat nappal súlyos síbalesete után továbbra is mesterséges kómában fekszik Michael Schumacher.

BuL
2014. 01. 24. 10:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német Bild arról számol be, hogy az orvosi értékelés változatlan: Schumacher állapota továbbra is stabil, de kritikus, a mesterséges kóma megszakítására pedig nincs kitűzött időpont; „Tart, ameddig tart” – idézi a lap a grenoble-i orvoscsoport vezetőjének, Jean-Francois Payennek december végi véleményét, amelyhez továbbra is tartják magukat a klinikán. A Bloomberg a héten arról számolt be, hogy eltávolították a sportoló koponyájának egy részét, hogy enyhítsék az agy életveszélyes duzzanatát.

„A fejsérülések esetében olykor agresszív beavatkozásra van szükség ahhoz, hogy a beteg életben maradjon, és ne kerüljön még rosszabb állapotba. A végkifejlet azonban még így is sokszor bizonytalan – a több hónapos, többéves rehabilitáció sem ígér feltétlenül eredményt. Az orvosok fejsérülés után különböző módokon csökkenthetik a duzzanatot az agyban, végső esetben pedig eltávolítanak egy darabot a koponyából, hogy legyen helye a megduzzadt agynak – ahogy Schumacher orvosai tették. Ezek után, ha lehetséges, a sebészek eltávolítják a nagyobb vérömlenyeket, amelyek veszélyesen nyomják az agyat” – írta a hírügynökség.

„Ha igaz a hír, a francia orvosok feladták az eddigi, úgynevezett konzervatív kezelésmódot – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak dr. Csókay András, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ idegsebészeti osztályának vezető főorvosa. – Egyébként az is lehet, hogy a beavatkozás már korábban megtörtént, csak nem hozták nyilvánosságra. Ha mostanában történt a műtét, nagy kérdés, hogy későn-e vagy még idejében. Erre azt mondom, jobb későn, mint soha. Túlzás nélkül: a grenoble-i klinikára figyel a világ, nagyon nagy nyomás van az orvosokon, és tudtommal a Formula 1 világából a sportolóhoz közel álló személyek közül egyre többen voltak amellett, hogy az orvosi stáb hagyjon fel a konzervatív kezeléssel. Mindenesetre ez a beavatkozás arra ad lehetőséget, hogy a beteg, jelen esetben Michael Schumacher ne haljon meg az agyban keletkezett nagy nyomás miatt, de a felépülés mértéke kérdéses.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.