Nyolc év börtön vár a Barcelona exelnökére

A Barcelona exelnökét Brazíliában nyolc év börtönre ítélhetik pénzügyi manipulációk miatt.

Ch. Gáll András
2014. 01. 28. 8:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azzal, hogy múlt csütörtökön lemondott Sandro Rosell, a Barcelona exelnöke, korántsem értek véget hányattatásai, sőt, azok igazán csak most kezdődnek. Nyolc év börtön is várhat a zavaros ügyekben érintett valamikori sportvezetőre.

Rosell a Nike sportszergyártó brazíliai főmegbízottja volt, s ebben a minőségében – a gyanú szerint – hatalmas pénzeket vett fel jogosulatlanul. Állítólag Rosell állt az Alianto Marketing nevű cég mögött, amely 2008-ban megszervezte a Portugália–Brazília barátságos mérkőzést. Rosell hárommillió eurót vett fel a találkozó nyélbe ütéséért úgy, hogy semmit sem csinált – most ezt a pénzt is visszakövetelik tőle.

Brazíliában felhánytorgatják Rosell sötét kapcsolatait két levitézlett veterán sportvezetővel, Joao Havelange-zsal, a FIFA volt elnökével és Ricardo Teixeirával, a Brazil Labdarúgó-szövetség (CBF) egykori első emberével, akik 1992 és 2000 között 40 millió euróval egyenértékű összeget sikkasztottak el az említett Alianto Marketing nevű cégen keresztül – amely mögött a feltételezések szerint Rosell állt. Az Estadao de Sao Paulo című lap szerint a pénzek kisíbolása egy olyan andorrai bankon keresztül történt, amely Rosell érdekeltségi körébe tartozik.

Ugyancsak az említett lap hozta nyilvánosságra, hogy Rosell 2011-ben és 2012-ben leszervezett tíz barátságos mérkőzést Brazíliának – akkor, amikor már a Barcelona elnöke volt. Az első egy Brazília–Egyiptom meccs volt Katarban (2–0) – abban az országban, ahol kiváló kapcsolatokkal rendelkezik a bukott klubelnök. A következőt Japánnal vívta Brazília (4–0) – Lengyelországban, Wroclawban. Jött a Brazília–Irak (6–0) összecsapás, melynek Malmö volt a helyszíne, szinte üres stadionban. És így tovább.

Rosell – állítja a lap – nemcsak a jutalékot vette fel ezen kétes értékű meccsek leszervezéséért, hanem korlátlan hozzáférése volt a CBF infrastruktúrájához, amelyen keresztül fiatal brazil tehetségek százait irányította Katarba, az általa működtetett Academia Aspire nevű futballakadémiára. Természetesen nem merő szívjóságból, hanem a majdani haszon reményében.

Eközben Barcelonában már folyik az ellenségkép gyártása, Josep Bartomeu, az új elnök kijelentette, hogy az egész Rosell-ügy mögött egy „fekete kéz” (mano negra) működése sejthető, amely fekete kéz nem más, mint az ősellenség, a Real Madrid, amely nem tud belenyugodni abba, hogy Neymar nem a Santiago Barnabéu Stadionban kötött ki, hanem a Nou Campban

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.